Реклама / Ads
0| 4430 |10.12.2015 НОВИНИ

Манолова и Калфин се разминаха за исканията на майките

.
Омбудсманът Мая Манолова и социалният министър Ивайло Калфин се разминаха за исканията на майките, които протестират. Според Манолова исканията на майките трябва да бъдат подкрепени от всички институции. Калфин пък е категоричен, че увеличението на добавките не е по възможностите на бюджета.
 

На пресконференция във Велико Търново Манолова уточни, че протестиращите майки не са се свързали с нея в качеството й на омбудсман, но имат категорично основание да очакват подкрепа от държавата за отглеждане на техните деца. Манолова посочи, че усилията на държавата трябва да са насочени към подкрепа на семействата и отглеждането на деца в семейна среда. "По-нормално е да се подкрепят млади български семейства, отколкото да се стига до положение на невъзможност поради бедност, родителите да ги оставят в институции", отбеляза тя.

 

Според нея подкрепата трябва да се изразява в конкретно повишение на детските надбавки и в скорошни промени в данъчната политика. Манолова посочи, че тези промени трябва да засегнат цялостния комплекс на отглеждането на деца - от таксите в детските градини и училищната мрежа, до детските храни и дрехи, предаде БТА. Тя отбеляза, че исканията на майките не са политически и затова трябва да бъдат подкрепени от всички институции и хора, защото това е един от начините за излизане от тежката демографска катастрофа. Във Велико Търново Мая Манолова посети детски домове и центрове за настаняване от семеен тип. Според нея първата крачка за изваждането на децата от институциите е направена, тя е добра, но политиката за реинтеграция трябва да бъде насочена към връщането на децата в семействата. В разговор на Манолова с кмета Даниел Панов са били обсъдени социалните услуги на територията на общината и проблемите на местната власт за тяхната издръжка, свързана с повишаването на минималната работна заплата. Омбудсманът запозна журналистите с конкретен казус на млада жена от града, която е с 80 процента нетрудоспособност, но с висока квалификация в сферата на счетоводството. По-късно днес Мая Манолова ще се включи в отбелязването на Деня за защита на правата на човека и в честването на 115 години от създаването на търновската адвокатура.

 

По думите на Калфин това би струвало няколко милиарда лева и не е по възможностите на бюджета. Той припомни, че от 2015 г. детски добавки получават всички семейства с деца, като за работещите родители с доходи над подоходния критерий това става през данъчно облекчение. "Трудно е да каеш на една майка, че няма възможност за повече от това, но това са възможностите на бюджета ни. За мен няколко милиарда лева са сума, която не може от някакви резерви да се осигури допълнително. А там са доста ултимативни исканията", посочи Калфин.

 

"Ако има повече средства ще предложа увеличение, въпреки че според има някои групи, като децата с увреждания и техните родители, натам бих ги насочил, а не към всички", обясни още социалният министър. Социалният министър добави, че е привърженик на по-големи отстъпки от данъците на работещи родители, които също струват доста средства на държавата. "Привърженик съм на това, което има в много европейски страни, детските градини да бъдат безплатни. Но тук вече сме в сферата на мечтите, не на обещанията. А всичко това струва доста средства", посочи министър Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7137 |08.12.2015 Мая Манолова повежда война с издевателствата на "Топлофикация"! . 4| 4915 |03.12.2015 Мая Манолова: Има около 300 висящи жалби срещу „Топлофикация“ . 6| 4240 |03.12.2015 Калфин: Увеличението на доходите на българите е факт . 9| 6885 |29.11.2015 Мая Манолова обяви война на Топлофикация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads