Реклама / Ads
1| 3756 |31.10.2018 НОВИНИ

Манолова с отрицателни становища за бюджет 2019 и критики към АИКБ

.
Омбудсманът Мая Манолова Източник: Пресцентър на Омбудсмана
Манолова е силно обезпокоена от опита, чрез бюджетните закони, в противоречие с действащата нормативна уредба, да се изменят други закони, които имат пряко отношение към живота на българските граждани.
 

Редът за изработване на проекти на нормативни актове е разписан в Закона за нормативните актове, който регламентира необходимостта от извършване на предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане на нормативния акт. Това се казва в становище на Мая Манолова, съобщават от администрацията Омбудсман.

 

Омбудсманът Мая Манолова е внесла становище в Народното събрание по предлаганите от Министерския съвет законопроекти за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване за 2019 г., в които се засягат социално-икономически права на гражданите. Ден по-рано Манолова отново в становище до парламента заяви и острата си позиция по проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от администрацията й.

 

„Добре е, че за приоритетните сектори - социална политика, образование, политика по доходите - се отпускат повече средства, но това би следвало да става чрез програмно бюджетиране, т.е. да е ясно какви са целите и очаквания ефект“, посочва още общественият защитник.

 

Омбудсманът изразява и становището си и по предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал в България, които са против увеличаването на минималната работна заплата, запазването на „клас прослужено време“, увеличаването на заплатите в бюджетния сектор с 10%, повишаването на максималния осигурителен доход, запазване на 410 дни отпуск за бременност и раждане и други социални права и стимули за гражданите. Тя е категорично против така направените предложения, които не са в интерес на хората.

 

 „Като национален омбудсман не мога да приема гражданите да бъдат лишени от възможност да изразят мнение и направят предложения по важни за всеки въпроси. В тази връзка, предлагам на Народното събрание да обсъди предложените законопроекти относно бюджета за 2019 година и да разгледа всички останали предложения за промени в други закони отделно, съобразно предвидения в Конституцията и законите ред за това, след извършване на предварителните оценки и обществено обсъждане“, пише в заключение омбудсманът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3795 |29.10.2018 Мая Манолова скочи срещу проектобюджета на НЗОК . 1| 3588 |23.10.2018 Мая Манолова: Законите, които майките искат, да се приемат до декември . 4| 4469 |20.10.2018 Мая Манолова: Изказването на Валери Симеонов е срамно, жестоко и безчовечно . 0| 4077 |16.10.2018 До 15 ноември събират становища по Закона за социалните услуги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads