Реклама / Ads
8| 3896 |03.02.2021 НОВИНИ

Манолова: Със Закона за КЗК Борисов въвежда „бизнес полиция”

.
Мая Манолова
„Въвеждането на внезапни проверки по домовете на търговците и персонала им е геноцид и грубо показване на върховенството на правото”, посочва Манолова Законопроектът се разглежда днес на първо четене в правната комисия на парламента
 

Премиерът Борисов да оттегли поредния скандален законопроект, този път за КЗК, внесен дни преди изтичането на мандата му, който е геноцид срещу българския бизнес. Ще си направи ли КЗК „бизнес полиция", за да притиска бизнеса - този отговор търсим от премиера Борисов, който е внесъл законопроекта.


Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в свое становище до медиите относно промени в Закона за защита на конкуренцията, внесени от Министерския съвет.


Законопроектът се разглежда днес на първо четене в правната комисия на парламента. За обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерски съвет е публикуван на 21 декември 2020 г. за срок от 30 дни.


По същество цялата философия на промените да превърне КЗК в разследващ орган представлява нарушение на конкурентното право и създава опасност от вменяване на КЗК на репресивни функции, каквито по закон няма, посочва Манолова.


Припомняме, че в Народното събрание законопроектът е внесен на 29 януари от Министерския съвет и би следвало да транспонира Директива (ЕС) 2019/633 за нелоялните търговски практики и Директива (ЕС) 2019/1 за правомощията на органите по конкуренция на държавите членки. Транспонира и два регламента - Регламент (ЕО) № 1/2003 за правилата на конкуренция и Регламент (ЕО) № 139/2004 за Контрол върху концентрациите между предприятия.


Призоваваме премиерът да спре да използва независими органи като ЦИК и КЗК за репресии, спрямо бизнеса, политически права, опозиция, и за въвеждане на пълзяща диктатура, допълва Манолова.


Хитростта на кабинета няма да мине, въпреки, че са се опитали да замаскират зад обществено обсъждане намеренията си за терор над бизнеса, като публикуват законопроекта в портала четири дни преди коледните и новогодишните празници и са постановили минималния срок от 30 дни за обсъждането, категорична е тя.


По думите й сред текстовете в законопроекта най-фрапиращите са „внезапните проверки" на търговци и купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялни търговски практики. Предвидените проверки по домовете им и извън търговските обекти сериозно засяга основни права, както на мениджмънта, така и на служителите, в това число и на продавач-консултантите на разследваното предприятие, без това да се изисква от Директивата за нелоялни търговски практики, обяснява Манолова.


Като много скандални тя определи и текстовете, които позволяват допълнителна намеса на КЗК при осъществяването на сливания и придобивания, без критерии и срокове за прилагане на тези правомощия на КЗК.


Засегнатите бизнеси няма да имат право на достъп до преписките водени от КЗК, което пък е нарушаване на правото им на защита, категорична е Манолова.


Според нея особено внимание заслужава практическият рекет от държавата срещу бизнеса, предвиден в текстовете за размерите на санкции за предприятието-нарушител, които са в милиони левове и са непропорционално високи санкции спрямо нивото на обществена опасност на този тип нарушения, посочва Манолова.


Манолова призовава стопанските, работодателските и браншовите организации на бизнеса да изразят смело мнението си и да защитят интересите си, като заедно не позволят този законопроект да се превърне в действащ закон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 4100 |03.02.2021 Борисов пак ”стреля” по Радев: Както обикновено „крадецът вика дръжте крадеца“ . 5| 5890 |03.02.2021 Румен Петков за автомобилите на МВР: Борисов прехвърля проблема от болната на здравата глава . 43| 12300 |03.02.2021 Борисов искрено за..., а на Шилигарника се появиха жени с бурки . 21| 3709 |03.02.2021 Републиканци за България: Борисов и ДПС започнаха да използват изборната администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads