Четвъртък, 23 Ноември 2017, 16:41
Frognews
0| 3076 |06.06.2016

Марешки дава задна за въпроси от референдума си

.
Веселин Марешки
Веселин Марешки и екипът му дадоха задна за референдума си. Те са готови да оттеглят някои от въпросите си. Това се посочва в позиция на Марешки и Инициативния комитет по повод подписката за Референдум 2016 и излезлите резултати от проверката на ГРАО относно валидността на допълнително внесените подписи.

Щяла да се преразгледа необходимостта от някои въпроси, които са били вписани първоначално сред искането в подписката. Съгласно изнесените от ГРАО резултати 2644 подписа не достигат за директното насрочване на референдум. Били събрани над 400 000 валидни подписа.

 

Веселин Марешки и екипът му изтъкват, че могат да разглеждат резултатите под два ъгъла. Единият е да погледнат мнително, че някой умишлено е направил така, че подписите да не достигнат. Такава информация Инициативният комитет бил получил под формата на различни слухове. Вторият вариант е да приемат резултата и да продължат напред.

 

Независимият кандидат-президент и инициатор на подписката и Инициативният комитет са категорични, че ще потърсят следващата правилна крачка, за да защитят близо 530 000 души, които са сложили подписите си. Те се определят като прагматични хора и професионалисти.

 

От Инициативния комитет изтъкват, че всеки внесен подпис представлявал самостоятелната воля на дадения гражданин. Екипът на Марешки не бил ходил по големи фирми и не били взели подписите от предишни такива инициативи.

 

За тях била важна целта – да се докаже, че българите искат промяна и да видят колко от тях са готови да загубят час-два, за да се включат в подобна инициатива. Комитетът успял да докаже, че системата с референдумите работи и гражданите могат да я използват.

 

В позицията си Марешки изтъква, че са готови да изчакат решението на Конституционния съд и ако се наложи да преразгледат поставянето на въпроса за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. Конституционалността на този въпрос била оспорена от президента. Това бил единственият въпрос, по който имало съвпадение в подписката на Марешки с тази на Слави Трифонов.

 

Веселин Марешки заявява готовността си да се откаже и от въпроса за броя на аптеките, тъй като зачестили твърденията, че иска да използва допитването за личните си цели. Той е готов да се откаже, въпреки че оспорваната от екипа му норма е противоконституционална.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НАП запечата 5 къщички от Коледния базар в София 0| 147 |23.11.2017 . Румънското правителство оцеля при вот на недоверие 0| 202 |23.11.2017 . Заев: Целта ни е да работим в полза на гражданите на България и Македония 0| 434 |23.11.2017 . Петър Волгин стана отново татко, кръсти сина си Александър 2| 676 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах