Реклама / Ads
0| 2318 |17.06.2024 НОВИНИ

Мария Петрова: Защо експертите преценяват, че психично болните не могат да носят отговорност за престъпления?

.
Мария Петрова
"Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите”. Това коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова в студиото на "Здравей, България".
 

Думите идват след поредицата от случаи на агресия от психично болни хора. И тази сутрин бе ъобщено, че психично болен е нападнал с нож дете в София.





Мъжът е известен на целия квартал. Майката и момичето, което е жертва на последната му агресия, разказаха, че нападението е станало на пейка пред блока, в който живеят.

 

Майката на момичето разбрала за нападението 10-ина минути по-късно от дъщеря си. "Тя каза, че е извикала патрул. Скрила се е във входа и е изчакала полицията. Аз дойдох и служителите на реда казаха, че не познават лицето. Показахме негова снимка от група в социалните мрежи. Час по-късно беше задържан. Нож в него не беше открит. Задържаха го за 24 часа, а на другия ден ми се обадиха от Детска педагогическа стая, за да разпитат детето", посочва майката пред NOVA.

 

По думите ѝ, когато отишла да вземе дъщеря си, за да отидат до 9-о РУ – мъжът си бил вкъщи и стоял в съседния вход гол до кръста. "Нападателят живее в съседния вход. Наблизо има училище. Има и детска градина. Нека всички отговорни институции обърнат внимание. Той притеснява децата, родителите. Напада възрастни жени зад блока. Той е агресивен и се нуждае от помощ", подчерта жената.

 

„В България никой не може да бъде лекуван против волята му извън задължителното психиатрично лечение, за което се изисква решение на съответния Районен съд. Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите”, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.





Тя призова „държавата да не абдикира от функциите си”.

 

„Да не се правят козметични промени в Закона, в които се прави опит да се вкарат неправителствени организации, за които грижата за психично болните се свежда до там да усвоят парите по един или друг или друг проект”, поясни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2273 |17.06.2024 Новоизбраното 50-о Народно събрание започва работа в сряда . 1| 2276 |17.06.2024 Мбапе призовава младите французи да гласуват: "Екстремистите са близо до спечелването на властта" . 0| 4709 |17.06.2024 Ключов пътен ремонт започва в Пловдив. Кои са обходните маршрути? . 0| 8797 |17.06.2024 БДЖ пак с ново разписание. Кои влакове се променят?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads