Реклама / Ads
28| 6046 |22.05.2013 НОВИНИ

Марин Райков: Енергетиката беше пред финансов банкрут

.
Марин Райков Източник: Булфото
Проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не само четири години. Знаете какви са реалните проблеми в сектора. Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване.
 

Това заяви министър-председателят Марин Райков при изслушването в парламента по повод състоянието на сектор енергетика.

„Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000.

Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване”, заяви Райков.

„Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени. Цените, заради които българските граждани излязоха на протест. Заварихме един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ „Белене”, който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран. Всичко това допълнително усложнява и без това тежкото положение на НЕК.

Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите и директорите успяха да открият 235 млн. лева. Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност. Положихме максимални усилия. На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката”, посочи министър-председателят.

Преди края на мандата на служебния кабинет, ще внесем законодателни промени в сектор енергетика. „При наличие на функциониращо Народно събрание, ние ще можем да внесем законопроект. Това ще бъде направено преди края на мандата на това правителство”, заяви Райков.

„В нито един момент не съм казвал, че цените са пазарни. Казах, че ако ние декретираме размера на такса пренос, ще бъдем обвинени в намеса на държавата в пазара”, посочи министър-председателят.

„От първия ден се занимаваме с анализ на ценообразуването по цялата верига. Правим го и с помощта на нашите европейски партньори. Ние сме направили анализ на дейността на държавните дружества. Успяхме да открием резерв от над 200 млн. лв. Има липса на ефективност в управлението. Това е констатация за държавните дружества. Анализът на частните дружества се прави от ДКЕВР”, посочи премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5416 |22.05.2013 Марин Райков носи скъп дар на папата . 12| 4933 |20.05.2013 Марин Райков отрече да е поел ангажимент по жалбата на Янев . 32| 5488 |19.05.2013 Ще разпитват и Марин Райков за бюлетините . 12| 5600 |16.05.2013 Райков: Има разминаване на институциите за Костинброд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads