Реклама / Ads
11| 20637 |24.01.2020 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров: Министър Горанов и управляващите носят отговорност за нарушенията на Комисията по хазарта

.
Мартин Димитров
В момента борбата е кой ще вземе приходите от хазарта. Идеите за национализация на лотариите също са крайно обезпокоителни, защото същите хора се опитаха да национализират частните пенсионни фондове. Ако Комисията по хазарта не си е свършила работата, трябва да има незабавна оставки. И Горанов носи отговорност - от финансовото министерство са избрали Комисията по хазарта.
 

Това казва за Фрог нюз икономистът Мартин Димитров от Демократична България.

 

- Г-н Димитров, не поставихте ли вие преди четири -пет години за първи път проблема за хазарта заедно с Петър Славов и Методи Андреев?

 

- Нашата идея беше, че има скрита реклама на хазарта, а тя би трябвало да е забранена. Тук вече има натрупване. Тезата ни беше, да се спре скритата реклама на хазарта, за да не влияе на по-младите хора и да не им се промива мозъка.

 

- Как ще коментирате хазартната сага в момента. Някои анализатори упрекват Валери Симеонов, че едва ли прокарва пак комунистически закон с монополизация и национализация на лотарията от държавата. Вие какво смятате?

 

- Има няколко проблема. Ако зависеше от мене, то аз съм против хазарта въобще. Но е вярно, че ако се забрани, той ще стане нелегален. Пак ще го има. Политиката на държавата обаче трябва да бъде за ограничаване на хазарта. В момента всички се бият кой ще вземе приходите. А не това е проблемът. Проблемът е, че хазартът е нещо лошо по принцип - затрива животи, обърква хората. Затова политиката на държавата трябва да бъде по един умен начин-с обяснение, спиране на рекламата. Крайният резултат трява да бъде минимизиране на хазарта. Защото искам мойто дете, вашето дете, децата на хората да не попадат под влияние на хазарта.

 

На следващо място - ако някой не си е платил данъците, е голям проблем. И този въпрос трябва да бъде изчистен.

 

Идеите за национализация на лотариите също са крайно обезпокоителни. Това е лош сигнал за българското общество, защото същите хора преди време се опитаха да национализират частните пенсионни фондове. Тук вече има натрупване, избива се към социализъм и планиране.


- Така е, все пак се иззема частен бизнес?

 

- Съгласен съм с условието за частния бизнес, но трябва да има генерално намаляване на хазарта. Битката не трябва да е, дали държавата да е монополист, а да ограничи рекламата и ограничи хазартната дейност в България.

 

- Валери Симеонов казва, че и преди време е поставил този въпрос. А сега твърди, че Комисията по хазарта е купена и корумпирана. Ако и преди е знаел това, защо не е докладвал, където трябва. Не носи ли и той отговорност, че не го е сторил навреме?


- Отговорност трябва да бъде потърсена. Но ако Комисията по хазарта не си е свършила работата, трябва да има незабавна оставка - отговорност и разследване. Друг е въпросът , ако е имало такъв сигнал и дали е бил подаден официално. Защото само да си приказваме...всеки може да приказва.

 

-  Валери Симеонов е бил вицепремиер тогава?....

 

- Хубаво, трябва да подаде официален сигнал, защото вицепремиерът няма компетентност по такъв вид контрол. И аз го питам - подал ли е официален скандал? Ако не е подал, означава, че само си приказваме. Според наказателния кодекс, ако имаш данни за престъпление си длъжен да подадеш сигнал до прокуратурата, това е органът. Ако имаш сигнал за нарушение ходовете са два. Единият да сезираш прокуратурата. Другият - да сезираш финансовата инспекция.


- Той казва, че комисията по хазарта е купена и корумпирана. Но нищо не казва за финансовия министър Владислав Горанов, който отговаря за тази комисия. Не носи ли Горанов отговорност за действията на Комисията по хазарта?

 

- Разбира се, че носи отговорност. Комисията не е избрана от нас двамата или от българския народ. Тя е избрана от управляващите с участието на финансовия министър и отговорността е тяхна. Те в момента се опитва да избягат от отговорност, но не могат. Щом се сочат пороците на тази комисия, нека видим кой я е избрал. Няма какво да се лъжем. Горанов е важен фактор в този случай.

 

Сега въпросът е да не заметат казуса под килима. Ако Комисията не е спазвала закона, трябва да си понесе цялата тежест на отговорността. Както и тези, които са я избрали. Ако са постъпвали така по този казус, как са постъпвали по други казуси, задавам въпроса. Аз искам Комисията по хазарта да бъде проверена по всички казуси, как са събирали таксите. Да не се окаже, че за едни е имало една система, за другите - друга.


- Как ще коментирате мнения на анализатори, че това се прави с цел бизнесът на Божков да отиде към Пеевски, а Божков да осъди България за стотици милиони?

 

- Казано откровено, слабо ме интересва, кой е собственик на хазарта. Интересува ме това, държавата да спре скритата реклама, да минимизира хазарта в България.

 

Плаши ме това, че даже там, където живея в зона Б-18 отвориха сума ти казина. И гледам все деца ходят, млади хора. Манипулират ги, вкарват ги в тази система. Това може да им съсипе живота.

 

- И все пак става не по врат, а по шия - ако има скрит замисъл да се осъществи предаването на бизнеса от Божков към Пеевски, въпреки че Симеонов отрича?

 

- В България има трайни опити за монополизация и хората стават все по-нахални. Но хазартът трябва да го изведем в друга матрица. В България в момента всички се вълнуват, кой ще е собственикът на хазартния бизнес. А общественият проблем е, че хазартният бизнес е изпуснат от контрол


- Икономисти видяха прилика между онова, което се случи с КТБ и действията на властта по монополизиране на хазарта?

 

- Не бива да се правят такива сравнения. А между другото не е и коректно да се използват привърженици на футболен отбор, за да се осъществява някакво влияние. Футболът ня трябва да се използва да влияе на политиката.

 

Не искам да правя паралели с КТБ, но друго искам да споделя. Очевидно държавата е изпуснала този сектор. И той е станал вече толкова голям, толкова апетитна хапка, че очевидно има конкуренция, кой да го управлява. Големият проблем е, че този сектор е изпуснат. Това ни е проблемът на нас, демократите.

 

Разговаря: Красен Бучков






 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14875 |06.11.2019 Мартин Димитров пред Фрог: Изборът на Гешев от квотата на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите във ВСС е големият въпрос . 5| 8194 |09.10.2019 Мартин Димитров: Обяснението на властта за ”Фолксваген” е като ”гроздето е кисело” . 6| 8315 |05.06.2019 Мартин Димитров: За 10 години ГЕРБ не намалиха нито един данък, каква дясна партия е? . 13| 17295 |06.03.2019 Експертът Георги Котев: Изграждането на АЕЦ ”Белене” е абсурд! Защо г-жа Петкова е още министър?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads