Реклама / Ads
11| 2210 |10.09.2024 НОВИНИ

Мартин Димитров: Руските фирми у нас са над 12 000, службите да ги проверят

.
Мартин Димитров
Фирмите с руско участие в България са повече от 12 000, службите трябва да направят преглед на тяхната дейност и да докладват пред Народното събрание за предприетите мерки. Това заяви пред БГНЕС депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.
 

В отговор на негов въпрос от Министерството на правосъдието уточняват броя на компаниите с руско участие у нас, като те се оказват в действителност много повече от посочените от рейтинговата агенция Moody's – 9581. Според правосъдното ведомство броят на дружествата общо е 11 939, депутатът Мартин Димитров алармира, че те са дори повече.

 

„Фирмите с руско участие в България са дори повече от 12 000, защото Министерството на правосъдието не може да провери колко акционерни дружества имат руско участие у нас. В крайна сметка отговорът ще бъде над 12 000 фирми, които имат изцяло руско или поне 40% руско участие в България“, заяви той.

 

Димитров подчерта, че това е една от най-високите концентрации в целия ЕС. „Това може да бъде риск за националната сигурност и трябва да бъде тема, по която службите много внимателно да оценят кои фирми имат икономическа дейност и кои са създадени с други неформални цели, които могат да бъдат опасни“, предупреди депутатът.

 

Той призова за активни действия, които да изчистят всички съмнения относно дейността на тези фирми у нас. „Службите не трябва да се занимават с един или друг политик, а да се захванат с преглед на всички тези компании. Те трябва да ги прегледат внимателно и ако установят незаконна или хибридна дейност, или други действия, които са в нарушение на българското и европейското законодателство, моят съвет е те да дойдат и да докладват пред Народното събрание за предприемането на мерки“, заяви депутатът Мартин Димитров.

 

Общо 11 939 дружества, регистрирани в България, са собственост на руски физически или юридически лица. От тази цифра най-голям е броят на дружествата, които са с едноличен собственик руско физическо или юридическо лице – 7118. 4659 са дружествата с ограничена отговорност с повече от 40 процента участие на руски физически или юридически лица. А фирмите, в които като действителен собственик е вписан руски гражданин са 162.

 

Данните са към 2 септември 2024 г. и са въз основа на справки в Информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ).

По-рано рейтинговата агенция Moody's посочи, че в страната ни има 9581 фирми, които отговарят на условието за 40% руска собственост. По този показател страната ни заема второ място в Европейския съюз.

 

Рейтинговата агенция е идентифицирала 46 хиляди субекта в ЕС, притежание на руски фирми или на руски физически лица. Две трети от тях оперират в Чешката република – 12 480, в България – 9581, в Германия – 4296, в Латвия – 3338 и в Италия – 2539.

 

„Банките, кредитните институции и другите задължени лица в тези държави трябва да обърнат особено внимание проблема“, предупреждават от Moody's.

 

Определението на ЕС за руска собственост се прилага за субекти, които са притежавани с повече от 40% - пряко, непряко или чрез съвкупно участие в собствеността - от руско физическо или юридическо лице, включително лица с двойно гражданство.

 

От юли 2024 г. кредитните и финансовите институции в ЕС са задължени да спазват новите изисквания за отчитане на сделките, извършвани от руски собственици, както е посочено от Европейската комисия. Тези изисквания задължават институциите да докладват за всички „средства“, прехвърлени от субект от ЕС към която и да е държава извън ЕС, когато трансакциите надхвърлят 100 000 евро и произхождат от субект с руска собственост.

 

Средствата включват финансови активи като пари в брой, чекове, вземания за пари, парични преводи и други платежни инструменти, депозити във финансови институции или други субекти, салда по сметки и дългове. През 2022 г. бяха издадени и конкретни насоки, свързани със забраната за приемане на депозити от руски граждани или физически лица, пребиваващи в Русия, които надхвърлят 100 000 евро.

 

Въвеждането на последното изискване за отчетност следва тази забрана и 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, свързани с войната с Украйна. Регламентът има за цел да осигури по-добра оценка на потенциалните нарушения на свързаните с Русия санкции и да очертае източниците на приходи на Русия. Държавите - членки на ЕС, са натоварени със задачата да оценяват информацията, докладвана от задължените субекти, за да откриват потенциални нарушения или заобикаляне на санкциите. Европейската комисия ще направи преглед на функционирането на новите мерки през декември 2024 г.

 

Ключово предизвикателство за кредитните и финансовите институции е проследяването на потока от непреки финансови трансфери и определянето на степента на руска собственост във връзка със сделките на дадено дружество. Често институциите имат надзор върху преките трансфери, но идентифицирането на непреките трансфери и нивото на руска собственост в миналото е било трудно. |

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2158 |10.09.2024 Гл. комисар Александър Джартов: За последните 4 г. има тенденция на увеличаване на засегнатите площи от горски пожари . 3| 2273 |10.09.2024 Къде е паркът? Визуално изследване на градската скейтборд култура . 3| 2171 |10.09.2024 Администрацията на Байдън изпрати на Конгреса класифициран доклад за стратегията си относно войната в Украйна . 14| 2244 |10.09.2024 Политолог: България може да отиде към източен модел, но не руски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads