Реклама / Ads
9| 2742 |17.10.2024 НОВИНИ

Мартин Владимиров: "Лукойл" се готви да продаде рафинерията в Бургас на руски олигархични мрежи в Унгария и Турция

.
Мартин Владимиров Източник: БГНЕС
"Пропуските в санкциите, които ЕС допуска, позволяват обслужването на неясни финансови интереси на регионално ниво, а на европейско ниво възпрепятстват стратегическото отделяне от руския петрол", пише Владимиров.
 

Енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацият, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Най-новият ни анализ за това как Русия продължава да се възползва от пропуските в европейските санкции излезе в понеделник на първа страница в Политико. Ето основните заключения:







Чехия, Унгария и Словакия, се възползваха от дерогацията си от забраната на Европейския съюз на внос на руски петрол, за да запазят и дори да увеличат покупките на руски суров петрол след руската инвазия в Украйна. Вносът на петрол в Чехия е допринесъл за над 2,3 млрд. евро данъчни приходи за Кремъл от началото на инвазията. На този фон, цените за потребителите в трите страни остават не променени.


По подобен начин България се възползваше от дерогацията от забраната на ЕС, която позволи на Лукойл да внася руски горива. През последната година, пазарът на горива в България, доказа че пълен изход от зависимостта от руски горива е напълно постижима, и то без щети за крайните потребители.
Чехия също може да замени изцяло доставките на руски нефт чрез максимално използване на Трансалпийския петролопровод, увеличаване на вноса на петролни продукти от Германия и използване на огромните запаси на петрол в страната.


Пропуските в санкциите, които ЕС допуска, позволяват обслужването на неясни финансови интереси на регионално ниво, а на европейско ниво възпрепятстват стратегическото отделяне от руския петрол.







По наша информация, Лукойл се готви да продаде рафинерията в Бургас именно на тези руски олигархични мрежи в Унгария и Турция, с което да задържи индиректно контрола на Русия над петролния пазар в Югоизточна Европа. Къде е българската държава и всички "евроатлантически" партии, за да спрат поредното изпиране на руските капитали у нас?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2149 |17.10.2024 Пиар експертът Пепи Димитрова: Партиите имат непосилна задача да обяснят своето бездействие в последните 5-6 парламента . 1| 2211 |17.10.2024 ЕК одобри нови 84 млн. евро помощ за земеделците в България . 4| 2208 |17.10.2024 Адв. Екимджиев: Едно криминално статукво управлява прокуратурата . 1| 2152 |17.10.2024 Доц. Николай Цонков, СИНПИ: Висшето образование гарантира националното и духовно развитие на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads