Реклама / Ads
4| 3026 |08.11.2022 НОВИНИ

Мъск има нови фенове: Терористи, китайски комунисти, путинофили...

.
Илон Мъск се сдоби с нови супер фенове - Русия, Китай и Ислямска държава. След като най-богатият човек в света купи Twitter за 44 милиарда долара миналия месец, официални лица и журналисти, свързани с Русия и Китай и дори някои джихадисти, призоваха Мъск да премахне ограниченията върху използването на платформата.
 

Досега молбите им остават глухи. Но сега дори високопоставени фигури като Мария Захарова, говорител на руското външно министерство виждат придобиването на Twitter от Мъск като шанс за завръщане. 


Десни екстремистки групи на Запад вече обявиха собствеността на Мъск като сигнал, че могат да публикуват изпълнено с омраза и потенциално незаконно съдържание с малка или почти никаква съпротива. Този аргумент бе възприет и не много по-късно от китайски и руски държавни служители, които настояват Twitter да стъпи върху "свободата на словото" и да премахне етикетите, които идентифицират тези акаунти като свързани с Пекин или Москва, и да им позволи да публикуват по-свободно съдържание, включително и такова, свързано с войната в Украйна. 


Компанията по-рано каза, че нейните политики по отношение на онлайн съдържанието на омраза не са се променили, след като Мъск официално купи платформата. Този натиск обаче ще е важен тест за мултимилиардерът да демонстрира желанието си да контролира Twitter. Нарастват страховете, че под негово ръководство социалната мрежа може да бъде преобразуван, за да го превърне в по-токсично място за политически дебат - и потенциално дори да доведе до увеличаване на насилствения екстремизъм или чуждата намеса в западните демокрации.


"Илон Мъск, тъй като всички сте за свободата на словото, може би е време да премахнете забраната на свързани с RT и Sputnik акаунти", написа в Twitter Маргарита Симонян, главен редактор на RT. 


Симонян е една от многото журналисти, свързани с близки до Кремъл медии, които станаха обект на забраните, последвали като отговор на ЕС и Запада заради инвазията на Владимир Путин в Украйна. Европейските санкции включваха забрана за съдържание от руските RT и Sputnik и това принуди Twitter да наложи свои собствени ограничения.


Китай също се качи на този клон. Държавни служители от Пекин многократно за използвали платформата за разпространение на дезинформация и пропаганда, както и атака срещу потребители, които критикуват Китайската комунистическа партия.


През август 2020 г. Twitter започна да обозначава тези акаунти като свързани с държавния апарат и оттогава има значителен спад в ангажираността, включително харесвания и споделяния.


Откакто Мъск купи Twitter, китайски служители и подкрепяни от държавата журналисти го призовават Мъск да управлява компанията според житейската си философия за свободата на словото. И тези призиви не идват само от авторитарни правителства. Поддръжниците на Ислямска държава също настояват да се върнат на платформата.


Преди 2015 г. акаунти, свързани с ИДИЛ, публикуваха напълно безразборно съдържание, включително видеоклипове и изображения на обезглавявания и други актове на насилие. През последните седем години инструментите на Twitter за модериране на съдържание принудиха тази дейност да отиде в нелегалност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2949 |08.11.2022 Демерджиев: Ще се вземат нови мерки за безопасността на полицаите, които охраняват границата . 0| 2940 |07.11.2022 97 са новите случаи на COVID-19 у нас . 3| 3331 |06.11.2022 Петър Витанов очаква до 80 000 високоплатени нови работни места у нас в сферата на високите технологии . 0| 2680 |06.11.2022 147 нови случаи на COVID-19 в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads