Реклама / Ads
8| 3215 |09.03.2021 НОВИНИ

Математик: Без ваксини епидемията у нас приключва до средата на 2022 г. Починалите ще са 50 хил.

.
Без ваксини епидемията у нас ще приключи към средата на следващата година. Тогава около 70% от населението ще се е срещнало с коронавируса. Около 50 хиляди ще са починалите. Това значи, че за година и половина ще починат към 40.5 хил. души.
 

Това стана ясно от интервю в ефира на Българското национално радио на проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. 


Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година, подчерта математикът.


“Не е до май, не е и до 2024 година“, изтъкна той.


Проф. Кунчев е поредният експерт, който е категоричен - регистрираните случаи на заразени у нас не са реални. Нерегистрираните вероятно са около 3-4 пъти повече.


“Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 хиляди души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 хиляди души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите”, посочи още проф. Огнян Кунчев.

Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак да се спазват мерките дотогава, категоричен е Огнян Кунчев.


Изчисленията на математиците са основани на класически подход, но моделът се обновява поради новите свойства на коронавируса, поясни проф. Кунчев.


“Новите щамове не отчитаме. Отчитаме „поведението“ на коронавируса“, уточни той, визирайки приликите и разликите на коронавируса с традиционния грип.

“Правим модели с ваксинации. Ако има план за ваксинации до края на годината, всичко това го отчитаме“, отбеляза математикът.


Прогнозите, които сега слушаме, са кратковременни, каза още проф. Огнян Кунчев. „Въпросът е в дългосрочен план, човек ако иска да си планира живота.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3183 |09.03.2021 В САЩ падат мерките за ваксинираните срещу COVID-19 . 12| 4307 |07.03.2021 Акад. Петрунов: Ако вирусът продължава развитието си, ще се ваксинираме всяка година . 11| 7070 |07.03.2021 Австрия спря ваксинирането с AstraZeneca, разследва смъртен случай . 5| 3627 |07.03.2021 Коронавирусът в Европа: протести, ваксини и мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads