Реклама / Ads
20| 5461 |10.03.2021 НОВИНИ

Математик показа как гимназистите подхранват заразата с коронавирус

.
Източник: БГНЕС
След връщането на гимназистите в присъствена форма на обучение, те изпреварват по относителен ръст на новите случаи възрастовите групи на родителите, посочва в свой анализ на случващото се с коронавируса математикът Лъчезар Томов, който доказва твърденията си с различни графики.
 

„В навечерието на трудни решения за правителството и предстоящи мерки за намаляване на заболеваемостта, някои анализи и прогнози:

 

1. На първата графика можете да видите движението на новите случаи по дни и възрастови групи за децата и техните родители. Вижда се, че след връщане на гимназистите те изпреварват по относителен ръст на новите случаи възрастовите групи на родителите. Връщането на гимназистите онлайн ще има ефект. За началните училища хипотезата е същата, но там не се открива в училище, за да може да се проследи.

 

2.На следващите две графики виждаме новите тенденции при ръста на пациентите в болница и интензивни отделения от февруари, когато вероятно британският вариант е достигнал 40-50% разпространение. Вижда се удвояване на скоростта на хоспитализация и 2.5 пъти по-бързо влизане в интензивно спрямо активните случаи преди 17 дни, с които е максималната корелация. Тенденцията е стабилна. Отделно са дадени и графиките на тези две нови тенденции.

 

3. Има нова тенденция и в леталитета, от 4.1% на 6.2% от новите случаи пред 17 дни, засега стабилна. Прогнозата за починалите включва старата и новата тенденции като долна и горна граница. Направена е на основата на еднодневна прогноза за Ефективното репродуктивно число R (един човек средно колко души заразява), изчислено по модифициран метод на Робърт Кох института (с корекции за процент позитивни и преизчисление на броя случаи с корекции за закъснения в докладването). Това е прогноза, която екстраполира от текущото състояние (250 до 350 случая средно на седмица, вероятно видими при НСИ), както и другите две прогнози за 14 дневната заболеваемост, стигаща над 1000 на 100 000 до 30.03 и средния брой нови случаи на ден, стигащи над 5000 случая на ден. Такива прогнози трябва периодично да се преизчисляват и те ще дават различни бройки в зависимост от текущата скорост на разпространение на епидемията. Преди затягане на мерките ще видим още скокове от новите разпускания и няма основания да очакваме траен спад на R под 1, освен ако изчисленията за броя заразени по различни методи не са близки до истината и над 60% са го преболедували (малко вероятно).

 

4. В допълнение имам и един друг подход, с който следя доколко са верни изчисленията на R - взимам минималните стойности на процента позитивни с PCR тестове, които обикновено са събота и неделя и се опитвам да моделирам кривата, съставена от тези минимуми. Тя расте квадратично или със скоростта на функцията x.lnx - и двата модела засега дават сходна динамика. Такова бързо нарастване на процента позитивни показва скрит растеж на случаите, който R, пресметнат само от бройките, не може да даде.

 

5. Нещо важно - вече докладват и новите хоспитализирани за деня. Днес са 212 души, близки до моята оценка от около 214. Трябва да се съберат данните от началото на годината и да се сравнят за оценка на достоверността на моя метод. Също така по тези данни може чрез сравняване на смъртните случаи (те са почти изцяло от болниците) да се отчете колко закъснява средно докладването на броя.

 

П.С. Много моля политическите лидери от опозицията да не правят изказвания за надвишената смъртност. Това е експертен въпрос, видимо не от тяхната експертиза и ще бъде решен след години, ако бъде решен. Говоря за тази част на опозицията, която не се състои от отрицатели, шамани и езичници, гадаещи по вътрешностите на животни“, пише той във Фейсбук профила си.

 

Facebook, Лъчезар Томов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3280 |09.03.2021 14 области с критични COVID показатели . 8| 3200 |09.03.2021 Математик: Без ваксини епидемията у нас приключва до средата на 2022 г. Починалите ще са 50 хил. . 12| 3380 |07.03.2021 Сериозни COVID проблеми за 13 области следващата седмица, прогнозира математик . 7| 3307 |04.03.2021 Математик: С разхлабването на мерките се налива масло в огъня, ситуацията не е под контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads