Реклама / Ads
0| 2990 |10.05.2022 НОВИНИ

Математиката е най-трудна за по-малките ученици, физиката и химията мъчат по-големите

.
Математиката е най-трудният предмет за учениците от 5-и до 10-и клас. По-малките определят като сложни също история и география, а по-големите – физика и химия.
 

Това показват резултатите от електронната анкета сред учениците, организирана от Министерството на образованието и науката във връзка с прегледа на учебните програми от 1. до 10. клас.

 

Като най-смислена петокласниците и шестокласниците възприемат дисциплината „Човекът и природата“. Независимо че определят за най-сложна математиката, те смятат, че тя развива мисленето. Въпреки това не са убедени, че ще им е полезна в живота.

 

Децата от 5-и и 6-и клас трудно приемат прехода от „Човекът и обществото“ към двата отделни учебни предмета „География“ и „История“. Очевидна е необходимостта от засилване на синхрона в учебните програми между двете дисциплини в тези класове. Подобен проблем има и в 7-и клас при разделянето на „Човекът и природата“ на „Химия“ и „Физика“. Инвестициите в създаване на STEM кабинети, проектното обучение и работата в групи биха помогнали за преодоляване на тези трудности.

 

Гимназистите (8-и и 10-и клас) масово не осъзнават практическата полза от знанията по математика, български език и литература и физика. Те намират за важни и полезни географията и чуждите езици. Учениците с успех под много добър 5.20 по-трудно разбират смисъла на изучаваното в училище.

 

Учениците от първи гимназиален етап най-често искат материалът да бъде разглеждан чрез практически примери и реални житейски ситуации, необходимо им е и повече време за упражнения, особено по математика.

 

Гимназистите признават опитите на своите учители да представят учебния материал по разнообразен начин, за да бъде възприет по-добре, включително чрез използване на образователни платформи. Едновременно с това, също като по-малките, те отчитат като сериозен дефицит липсата на работа в групи и недостатъчното време за разбиране и затвърждаване на новите знания. Учениците рядко са ангажирани в проектни дейности по предмети с голям брой часове като български език и литература и математика. Почти всички отчитат необходимостта от повече упражнения.

 

Работни групи към Министерството на образованието и науката преглеждат учебните програми по всички общообразователни предмети, изучавани от 1-ви до 10-и клас. Част от този процес са проучванията на мненията на учители, ученици и родители.

 

В проучването на доброволен принцип и анонимно участваха 5200 деца. Част от тях – 2184 ученици, бяха достигнати чрез директна кореспонденция с ученическите съвети в училищата. 3016 ученици се включиха благодарение на Националния съвет на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3021 |05.01.2021 Разпределят ваксините по РЗИ-тата в по-малките градове . 31| 9172 |01.08.2020 Военен пилот от резерва: Това е най-трудната професия. В България изключението касае една мутра! . 5| 4106 |10.11.2018 БОЕЦ: Най-трудната битка е с апатията, отчаянието и простотията, с които мафията зарази обществото ни . 1| 5611 |29.02.2016 Ев. Славкова: Има пробойни и при по-малките партии в Реформаторския блок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads