Реклама / Ads
0| 2725 |19.08.2022 НОВИНИ

Матева, ЦИК: Няма подписка на партия без „мъртви души“, в някои са по 400

.
Росица Матева Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Почти няма подписка, в която да няма поне една „мъртва душа“. В някои от тях броят им достига до 400. Това разкри в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.
 

„Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила. Късно снощи бе предоставена на ЦИК проверката на две партии и една коалиция - остава да бъдат проверени подписките на една партия и една коалиция и с това ще приключим. За момента няма проблеми с подписите. Ако и днес не открием такива, всички 24 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите“, информира тя.  

 

„Необходимите по закон подписи са 2500. В момента, когато те са налични, проверката приключва и останалата част от подписката не се проверява“, поясни Матева.

 

Тя припомни, че през годините от ЦИК са правили предложения подписката да отпадне и да се въведе нов критерий, по който да се преценява дали дадена парти или коалиция може да участва в изборите. Една от идеите на Комисията е била това да се случва на база участие в предходни избори даден процент от избирателите да са подкрепили партията.

 

„ЦИК може да откаже регистрация на политическа партия единствено ако не бъдат представени някои от изискуемите документи. Имаше подобен случай през 2021 г.“, каза Матева.

 

Зам.-председателят на ЦИК коментира и подготовката на вота в чужбина: „Към вчерашния ден бяха подадени около 3000 заявления за гласуване извън страната. Срокът за подаването им изтича на 6 септември“.

 

От думите й стана ясно още, че профилактиката на машините все още не е стартирала, а към момента се извършва ремонт на част от устройствата. Най-често проблеми се срещат при печатащите устройства.

 

„Всичко върви в срок, няма да има проблеми с подготовката на машините за вота“, категорична бе тя.

 

Росица Матева обобщи, че по предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на тези избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2872 |19.08.2022 Иво Мирчев: ДБ няма притеснения и страх от самостоятелно явяване на изборите . 0| 3043 |19.08.2022 Служебният МВнР министър: Секциите в чужбина ще са между 700 и 800. В Русия - две, в Украйна може и да няма . 0| 2846 |19.08.2022 ПП, ДБ и БСП говорели „смехории“. Биков изчисли – нямало как да имат повече от 100 депутати . 0| 4911 |17.08.2022 Диана Дамянова вече не е пиар на Петков и Василев: Ще гласувам за ПП, но няма да съм отговорна за победата им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads