Реклама / Ads
18| 2949 |04.03.2023 НОВИНИ

Меджидиев: Все повече пари за здраве, а подобрява ли се то?

.
Здравният министър д-р Асен Меджидиев
”За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално в сферата на здравеопазването са много. Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги правили.” Това каза здравният министър д-р Асен Меджидиев в предаването ”Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.
 

Здравният министър д-р Асен Меджидиев заяви: "Коригирахме възнагражденията в спешната помощ, и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене."

 

Д-р Меджидиев подчерта, че по отношение на спешната помощ по въздуха преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първия ще бъде получен на 15-ти декември: "Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи", допълни здравният министър и изрази надежда до два месеца да са готови и с обучението на медицинските екипи.


Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери.

 

Д-р Меджидиев допълни: "Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и "Враждебна". Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването."

 

Асен Меджидиев припомни, че преди седмица е дадено началото на проекта за детска болница в Бургас, а преди десетина дни беше направена първата копка на нов детски комплекс в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив: "Тук вече говорим за майчино детско здравеопазване като национален приоритет - това е стратегията на държавата. Това е националната ни сигурност. Теренът, който избрахме за изграждането на Националната детска болница е уникален - това са 41 декара с минерален извор. Там ще се прави не само детска болница, а болница от най-модерен тип."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3117 |02.03.2023 Връщат парите от неправилно наложени глоби за винетки . 1| 3019 |25.02.2023 Меджидиев: Възстановяваме Националната програма ”Детско здраве” . 0| 3056 |23.02.2023 АПИ връща пари от неправилно наложени глоби за липса на винетки . 2| 3041 |22.02.2023 Меджидиев: Парите, предвиден за ненужни Ковид ваксини до 2025г. ще покрият изграждането на Детската болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads