Реклама / Ads
5| 2225 |25.06.2024 НОВИНИ

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

.
Бившият министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу Източник: БГНЕС
Съдии от Международния наказателен съд са издали заповеди за арест за бившия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов по обвинения за насочване на нападения срещу цивилни обекти и хора в Украйна, предаде "Ройтерс".
 

В прессъобщение на съда се отбелязва, че съдиите са установили, че има "разумни основания да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура от поне 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.".

 

Международният наказателен съд уточни, че тези удари са били "насочени срещу цивилни обекти" и дори когато целите може да са се считали за военни, цивилните щети "са били очевидно прекомерни спрямо очакваното военно предимство".





Руските официални лица са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с ръководенето на атаки срещу цивилни украинци и срещу цивилни обекти в Украйна.

 

Русия, която подобно на Украйна не е член на Международния наказателен съд, нееднократно е подчертавала, че украинската енергийна инфраструктура е легитимна военна цел и отрича да е атакувала цивилни или гражданска инфраструктура, отбелязва Ройтерс.





Припомняме, че съдът издаде заповед за арест на държавния глава Владимир Путин през март миналата година, решение, което Москва квалифицира като "невалидно". В отговор Русия издаде собствена заповед срещу председателя на МНС.

 

Международният наказателен съд, локализиран в Хага, не разполага със собствена полиция за изпълнение на заповедите за арест. Тя разчита на съдебната система на своите 124 членове, за да ги изпълни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 36892 |25.06.2024 Нещо за Евелин Банев-Брендо, което не знаете . 0| 2278 |25.06.2024 Социологът Първан Симеонов: При нови избори ще се появят още по-силни радикални движения . 1| 2278 |25.06.2024 Енергийният министър отрече да има изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй" . 2| 5589 |25.06.2024 Богословът отец Михаил Михайлов за ФрогНюз: Не мога да потвърдя за външни влияния върху Българската православна църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads