Реклама / Ads
10| 6505 |06.11.2014 НОВИНИ

Менда Стоянова: БНБ хвърли топката с КТБ на правителството

.
Менда Стоянова
Случаят КТБ ще има да се решава още много години. Още следващата година ще има отрицателен ефект в икономиката. Днес с отнемането на лиценза, БНБ прехвърли топката от своята градина в тази на държавата и правителството.
 
Това каза пред журналисти след закрито заседание на бюджетната комисия народният представител и председател на временната бюджетната Менда Стоянова от ГЕРБ. На въпрос колко ще струва на икономиката отнемането на лиценза на КТБ Менда Стоянова отговори, че това тепърва ще предстои да се разбере.

По думите й, финансовият министър днес е изразил сериозно разочарование от взаимодействието си с БНБ в месеците, през които нямаше Народно събрание.
„Днес с отнемането на лиценза, БНБ прехвърли топката от своята градина в тази на държавата и правителството. Колкото до оставката на г-н Искров, аз съм имала случаи да заявя, че парламентът няма правомощия да поиска оставката му. Няма основания по закон да го направи, а ако има такава оставка, тя ще бъде изцяло морален акт от негова страна. Нямаме на лице оставка, за да търсим нов човек на неговото място“, каза още Менда Стоянова.

Вложителите на КТБ трябва да бъдат спокойни, че ще се спази срокът по закон за изплащане на гарантираните депозити. „Гарантираните депозити са гарантирани от държавата, не от фонда. Всеки един такъв депозит ще бъде изплатен, защото държавата стои зад него. Фондът за гарантиране на влоговете е само инструмент на държавата. Тогава, когато този инструмент не е достатъчен, държавата влиза в своите функции. Няма основание, който и да било да се притеснява от това, че гарантираните депозити няма да бъдат изплатени. Има няколко начина, по които може да се попълни необходимата сума за изплащането им.

Предприятията и фирмите, които имат разплащателни сметки, средства и обезпечения в банките, ще понесат определени загуби и няма начин това да не рефлектира не само върху техните работници, а и въобще върху цялата икономика“, обясни Стоянова. По думите й, във фискалния резерв има пари, така че дори и да не се направи актуализация, могат временно да се използват.

„Те трябва много бързо обаче до края на годината да бъдат възстановени, защото те са толкова там, тъй като през месец януари имаме голям падеж. От утре или други ден вече няма да има служебно правителство и чисто формално ще трябва новото правителство да внесе актуализацията на бюджета и тогава ще я гледаме ускорено“, допълни Стоянова. Тя уточни, че сегашният запис в закона наистина казва, че парите, които гарантираните вложители ще получават, ще стават по определена от УС на фонда банка.

„Това, което е изработил като правила фондът, гарантира изплащането през много банки, за да може да се разпилее потокът от хора и бързо да стигнат до сметките си. Ще преценим дали е необходимо множествено число на думата банка да се запише в закона. Фондът е разработил една система, която е тествана и работи добре по ЕГН.

Лично аз смятам, че би било добре всеки един от гарантираните вложители да има право да избере сам в коя банка да получи парите си. Сигурно това няма да се случи, защото нямаме време за нова организация в тази посока“, каза още Менда Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5244 |04.11.2014 Международни кредитори: Фалит на КТБ ще надхвърли и най-високия размер държавна помощ . 31| 5683 |30.10.2014 М. Стоянова: Инвеститор дава 1 млрд. евро в банковата ни система . 21| 6587 |21.10.2014 Калинката на Лукарски хвърли оставка . 6| 4537 |05.10.2014 Менда Стоянова: Гласувах за стабилна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads