Реклама / Ads
6| 4144 |04.02.2016 НОВИНИ

Менда Стоянова: Смяната на министри не е трагедия

.
Менда Стоянова
Смяната на министри не е трагедия, това е нормална практика в много страни по света. В България сме по-консервативни и всяка смяна на министри се коментира много драматично. Това каза в пред БНТ шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод избора на Меглена Кунева за министър на образованието.
 
Не смятам, че вчерашното гласуване означава криза в управлението. Бях изненадана от позицията, която заеха Патриотичният фронт и АБВ като партньори в управляващото мнозинство. За такъв тип вот не може да надделяват тяснопартийни сметки. Меглена Кунева е кандидатурата на Реформаторския блок. Не бива да забравяме, че ГЕРБ има коалиционно споразумение с Реформаторския блок, а Патриотичният фронт и АБВ имат споразумение за подкрепа на политики на кабинета. Струва ми се неестествено при това положение кандидатурата да не бъде подкрепена, коментира Стоянова.

Вчерашното гласуване показа още един път, че единственият стабилизиращ фактор в момента е ГЕРБ, подчерта тя. Менда Стоянова каза, че очакванията й са, че Меглена Кунева ще положи всички възможни усилия да стартира реформата професионалното образование и да довърши още 1-2 закона в сектора, които в момента се подготвят. Тя определи бившия образователен министър проф. Тодор Танев като изключително умен и еродиран човек. Проблемът му беше, че нямаше достатъчно административен опит, за да овладее административната машина, която в определен момент заживява свой собствен живот, посочи Стоянова.

По думите й, приемствеността в образователното министерство би могла да се осъществи именно чрез новата позиция на проф. Танев като съветник на премиера. Ако се налагат промени в кабинета, трябва да се правят. Министър-председателят единствен може да прецени в кой ресор и кога да се правят. Не бива да забравяме и че управлението е коалиционно. А сега част от Реформаторския блок клати кабинета, клати стабилността. Това още веднъж доказва, че ГЕРБ е единствената системна партия, която загърбва собствените си тяснопартийни интереси, подчерта Менда Стоянова.

Ние сме готови за избори още утре, но избори в момента не трябват на никого – нито на държавата, нито на бизнеса, нито на хората. Още веднъж искам да призова нашите партньори да се стегнат, да преодолеят вътърешнопартийните си проблеми и апетити, заяви депутатът от ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4942 |03.02.2016 Ген. Атанасов: Смяната на Танев е отвличане на вниманието от евродоклада . 11| 4333 |29.01.2016 Бъчварова: Смяната на министри не влияе на стабилността . 2| 4218 |27.01.2016 Хр. Иванов: Смяната на ВСС е замитане на персоналната отговорност . 4| 4884 |26.01.2016 Само във Фрог: Бивши министри за смяната на шефа на отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads