Реклама / Ads
5| 6327 |15.01.2016 НОВИНИ

Менте ракия се прави и в станция на Светия Синод

.
На 13 януари полицейска акция по сигнал разкрива в Несебър казан за варене на незаконна ракия в станция, собственост на Светия Синод, отдадена под наем на столичанин. Съоръжението се помещава в кухненското помещение и е с вместимост 100 литра. Открити са още 6 бидона от по 120 литра и туби, пълни с ракиена течност. Взети са проби за анализ на алкохола.
 

Информирана е Митница Бургас, а работата по случая продължава в полицията в Несебър. Предстои извършване на експертизи и налагане на акт за установеното нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Намерените количества „домашна” ракия са твърде много за собствена консумация и вероятно са предназначени за незаконна търговска дейност. Изследва се и откритата суровина, предназначена за направата на алкохола, т.к. по закон, през януари е забранено изваряването на ракия поради липса на плодове, от които се прави тя.  

 

В България има близо 9000 казана за варене на ракия, като едва 2000 от тях са регистрирани. Останалите изваряват не само традиционната напитка на обикновения човек, който не разполага със собствен казан, но разполагат с капацитети за производство на промишлени количества нелегална ракия, произведена без никакъв контрол от незнайна суровина. Държавата търси законови решения, за да спре това нелегално производство, но законите явно не важат за всички. С ограниченията за варене на ракия в месеците от юли до декември включително, бяха взети мерки за предотвратяване на производство на ракия от непозволени субстанции, а само от плодове, които зреят в съответния период и са предназначени за влагане. Случаят в Несебър е извън закона, но за съжаление само можем да предполагаме докъде е достигнало разпространението на нелегалната ракия от този обект. Случаите на натравяне с ракия менте завършиха със смъртта на шест човека в Якоруда и двама в Ямбол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4409 |15.01.2016 Бъчварова увери: 3 реда бодлива тел правим на границата . 5| 4771 |14.01.2016 Ексхумация доказа шеста жертва на ракията менте в Якоруда . 3| 4246 |13.01.2016 Михаил Миков: Левите са против политиката на правителството . 5| 4184 |12.01.2016 БСП търси подкрепа за вот на недоверие към правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads