Реклама / Ads
2| 5098 |05.08.2016 НОВИНИ

Мярката ”домашен арест” - напълно неефективна

.
Нов съдебен казус показа, че мярката за неотклонение ”домашен арест” е напълно неефективна, тъй като не подлежи на никакъв контрол от МВР. Поредният пример за това беше днешното заседание в Софийския апелативен съд (САС) за разглеждане на мярката за неотклонение на турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази с колата си и уби семейство Бойко и Таня Бойкови, които пътували с мотор за Австрия.
 
Бойкови бяха прегазени на 24 юли край Драгоман, а след това състав на Софийския окръжен съд с председател Недялка Николова постанови домашен арест за шофьора Фарук Бекташ, независимо че той е гастербайтер от Турция и няма постоянен адрес в България. Мярката "домашен арест" трябваше да бъде изпълнявана на адрес в столичния кв. "Враждебна", но още на 31 юли Бекташ го е напуснал. Вероятно вече не е и в България, предполагат близки на загиналите.

Днес САС промени мярката му в "задържане под стража" и обяви Бекташ за общодържавно издирване, но приятели на жертвите, които бяха в залата коментираха, че тези действията вече са крайно закъснели и не очакват да доведат до повторно задържане на обвиняемия. След заседанието мотористите се отправиха към турското посолство заради съмнения, че Бекташ може да е укриван там, пише още "Правен свят".

За невъзможността на МВР да контролира домашните арестанти призна още преди година и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тогава тя обясни, че охрана е нужна за 166 души под домашен арест, но МВР нямало ресурс и трябвало да се преосмисли реда за налагане на тези мерки.

През април беше обявен за издирване Хюриет Сюлейманов, който преди две години уби на пътя трима студенти край Луковит и успя да избяга от правосъдието, след като беше под "домашен арест". Пак под "домашен арест" трябваше да е и рецидивистът Владимир Пелов, който през пролетта беше задържан и обвинен за убийството на братята Цветан и Марко Петрови.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4406 |04.08.2016 Съдът решава за мярката неотклонение на четиримата задържани полицаи . 0| 3977 |14.07.2016 Осем подсъдими по делото за радикален ислям са вече под ”домашен арест” . 0| 4562 |15.04.2016 Съдът гледа мярката за неотклонение на ловеца на бежанци Перата . 0| 5024 |09.04.2016 Гледат мярката на 6-мата, разпространили близо кг кокаин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads