Реклама / Ads
3| 4705 |19.10.2017 НОВИНИ

На мястото на мавзолея вдигат ”Бронзовата къща”

.
Най-голямата скулптура в света, която представлява сграда, ще се появи в началото на 2018 г. на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София. Проектът ”Бронзовата къща” е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена, и фондацията му.
 

Инициативата за издигането на скулптурата е официално правителствено предложение на Австрия към България, с което да се отбележи председателството на двете държави на ЕС през 2018 г.

Във вторник проектът беше представен в Националната художествена академия, пише "24 часа". Инициативата се подкрепя и от Столичната община.

"Бронзовата къща" е от масивен бронз и се състои от 1000 ръчно обработени елемента, които тежат общо 120 тона. Висока е 14 метра, а основата ѝ е 7х7 метра. Структурата на скулптурата е съставена от редуващи се правоъгълни елементи, а композицията им е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане. Цялостният план пък прави асоциация с Хрельовата кула на Рилския манастир.

Идеята е скулптурата да бъде монтирана на пл. "Александър I" в началото на следващата година и да остане там до края на 2018 г., която ЕС обяви за европейска година на културното наследство.

"Бронзовата къща" е функционален обект, тъй като във вътрешната част на сградата има зала. Идеята е тя да се използва за различни културни прояви – концерти, представления, изложби и други. Плановете на общината са да използва залата за различни събития от културния календар.

Пламен Деянофф е роден през 1970 г. във Велико Търново. Печелил е много международни награди. За 20 г. има над 300 изложби, от които 60 са самостоятелни. Участвал е в биеналетата в Берлин, Шанхай, Прага, Мелбърн, Кайро и други. През лятото проектът за бронзовата къща, над който той работи 12 г., беше представен в Софийската художествена галерия. Предстои идеята да бъде обсъдена на дискусии в Съюза на архитектите, Нов български университет и Столичната библиотека.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4205 |13.10.2017 Актьорът Евгени Будинов официално зае мястото на Антон Тодоров . 0| 7305 |12.10.2017 ”Любим” актьор на Сидеров ще заеме мястото на Антон Тодоров . 1| 4527 |28.09.2017 Арх. Иван Несторов идва на мястото на Милка Гечева в ДНСК . 1| 4292 |19.09.2017 Румен Гълъбинов за Фрог: Кметове ще вдигат данъците заради корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads