Реклама / Ads
0| 7856 |24.06.2022 НОВИНИ

Михаил Ходорковски: Европейските лидери преговарят с бандит, не с политик

.
Михаил Ходорковски
ЕС, САЩ и Обединеното кралство наложиха безпрецедентни санкции на руското правителство, енергийния сектор, контролираните от Кремъл медии и над 900 частни лица (списъкът включва много бизнесмени, участващи във финансирането на войната в Украйна). Един бивш олигарх - Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия и собственик на компанията Юкос, смята, че падането на Путин в резултат на тази агресията в Украйна е неизбежно.
 

Михаил Ходорковски живее в чужбина, зад гърба си има 10 години в руски затвор, където се озовава за икономически, според властите, престъпления. Затворът му беше сигнал към други големи бизнесмени: „Стойте далеч от политиката!“

Михаил Ходорковски е дал интервю за програмата "Глобален диалог" на Euronews.

 

Euronews: Преди познавахте доста добре Владимир Путин. Според Вас какво мисли той сега и докъде може да стигне в тази война?"

 

Михаил Ходорковски: Това, което виждам днес у Путин, е смесица от прагматизъм, тоест желание за засилване на своя електорален рейтинг и емоционалност, един вид параноичен страх от случващото се в съседна страна. Страх от демократичните промени, независимостта на Украйна.

 

Euronews: Вече видяхме операциите му за нахлуване през 2000-та, видяхме превземането на Крим през 2014 г. Смятате ли, че тези епизоди не са свързани с настоящата война, че тя е провокирана, може би от covid, НАТО или други проблеми?

 

Михаил Ходорковски: Путин решава своите изборни проблеми с помощта на война 4 пъти по време на президентството си. Първият път беше 1999 г., после през 2008, 2014 г., а сега и през 2022 г. Това, което ковид изолацията донесе е неговите фантазии, че Украйна няма да се съпротивлява, в много градове ще бъде посрещнат с цветя.

 

Еuronews: Казвате, че това е колапсът на Путин. Но дали това не е провал и за Запада? Като се имат предвид ходовете, които наблюдаваме вече две десетилетия: Крим, интервенция в Сирия и т.н. Така че Западът показа наивност в оценката какво в крайна сметка може Путин да реши?

 

Михаил Ходорковски: Лидерите на най-големите европейски държави все още вярват, че е възможно да се разговаря с Путин, без да демонстрират сила пред него, че може да се говори с него от позиция, която е слаба от негова гледна точка. Това е драматична грешка! Защото те не говорят с лидер на държава, каквито са те, те говорят с бандит. При това с бандит в ситуация, в която той се смята за силен и когато го молят за нещо, а той всъщност се опитва да смаже жертвата си.

 

Euronews: Какво е решението тогава? Еманюел Макрон и други политици изглежда днес се учат да не преговарят с Путин. Какво предлагате да направят, за да сложат край на тази ситуация?

 

Михаил Ходорковски: Преди месец някъде, бях изненадан от г-н Борел. Той ми прилича на европейски чиновник и не очаквах никакви тежки думи от него. Но той каза много правилно: Този въпрос няма да се решава на масата за преговори, а на бойното поле. Ясно е, че след тогава ще има преговори и в крайна сметка войната ще приключи с преговори, но първо решението ще бъде на бойното поле. И това няма алтернатива.

 

Euronews: И какво означава това? Означава ли, че НАТО по някакъв начин ще се включи във военни действия на страната на Украйна? Смятате ли, че това е единственото решение, иначе войната ще продължи, ще се разшири?

 

Михаил Ходорковски: Днес НАТО има страхотна възможност да помогне на Украйна да защити суверенитета си, като доставя оръжия и обучава украински войници, а не като се бие на собствена територия. Ако тази възможност бъде пропусната, тогава предупреждавам: в няколко години, а може би дори по-рано, НАТО ще трябва да участва пряко в тази война, защото ще бъде на територията на една от страните на Алианса. Тези, които вярват, че е възможно по някакъв начин да се преговаря с агресора, повтарят грешките на толкова много от техните предшественици. Десетки милиони загинаха поради такава грешка само преди 70 години.

 

Euronews: Как оценявате линията на НАТО в тази история? Как мислите, че се представиха членовете на алианса? Виждахме разногласия в Германия относно доставката на германско оръжие за Украйна. НАТО трябва значително да засили усилията или алиансът е на прав път по отношение на военната подкрепа на Украйна?

 

Михаил Ходорковски: Убеден съм, че санкциите имаха значение през 2014 г., но сега никакви санкции не могат да спрат агресията, въпреки че могат да отслабят режима. Тази агресия може да започне отново след известно време и другаде. Сега въпросът се решава на бойното поле. И ако НАТО иска този въпрос да бъде решен само на територията на Украйна, тогава, разбира се, подкрепата за Украйна трябва да бъде много по-системна. 20 оръдия още били много, защото Украйна можела да обстрелва територията на Русия. За какво говорите?! Днес артилерията на Путин надвишава украинската 20 пъти, надмощието на Путин в авиацията е абсолютно!

 

Euronews: Ако управлението на Путин приключи, възможно ли е да се върнете в Русия като политик, участващ във възстановяването на страната?

 

Михаил Ходорковски: Аз не съм политик по природа, винаги съм обичал да правя бизнес. И след затвора, където прекарах 10 години, се интересувам от социални дейности. Вярвам, че след Путин Русия може да стане федерална държава. Да се изгради нормално функциониращ парламент, който да представлява именно интересите на руските региони. Ако в посоката на изграждане на такъв модел има нужда от помощта ми като мениджър с опит, разбира се ще се опитам да помогна на страната си. Ако младото поколение се захване с това, ще се радвам много.

 

***

В Туитър Ходорковски вчера е написал:

В САЩ инфлация е най-висока от 40 години насам. Всяко американско семейство харчи 500 долара повече от обичайното на месец. (според руската телевизия НТВ) Забележете: Допълнителните харчове на бедното американско семейство са два пъти повече от средната пенсия на жителя на "процъфтяващата" путинска Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3412 |21.06.2022 Франция води разговори със София, твърди френският министър по европейските въпроси за РСМ . 0| 3368 |16.06.2022 Медведев: Европейските фенове на жабите, черния дроб и спагетите обичат да посещават Киев . 0| 4101 |04.06.2022 Проф. Пламен Павлов: Европейските политици са облъчени от пропагандата на Скопие . 0| 3771 |30.05.2022 Михаил Романов - следващият руски войник, който Украйна изправя пред съд за военни престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads