Реклама / Ads
18| 3749 |25.02.2023 НОВИНИ

Михайло Подоляк: Войната в Украйна ще приключи през 2023 г.

.
Източник: стопкадър
Войната в Украйна ще приключи през 2023 г. Такава прогноза направи в ефира на БНТ Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски.
 

И през 2014 г., когато Русия за пръв път влезе на нашата територия и окупира Крим и част от Донбас, и в началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г., Украйна имаше неутрален безядрен статут. Това е юридическа формула. Украйна беше неутрална безядрена държава.

 

Това не попречи на Русия да нападне Украйна в пълния смисъл на тази дума с война. През 2018 г. в Конституцията на Украйна беше вписано желанието да води преговори относно влизането на страната във военния алианс, защото ние смятаме, че ЕС е хубаво да има един общ контур на колективна сигурност. Но това беше вписано в Конституцията като желание.

 

Още веднъж ще подчертая, че юридическият статут на Украйна по време на двете нахлувания на Русия беше неутрален, безядрен статут. Затова това не е основание, за да започнат война срещу нас. Украйна не е имала друг статут.

 

Руската федерация започна война срещу Украйна не за да обсъжда статута на Украйна или да обсъжда формата за използване в Украйна на руския език или въоръжаването на Украйна. Руската федерация, както всички ние го видяхме в Буча, в Киевска област, видяхме го и в Херсонска, Харковска област, влезе на територията на Украйна с една-единствена цел - да унищожи, първо, украинската държавност, второ, да унищожи максимален брой украински граждани, които не искат да живеят в един лагер заедно с Русия.

 

Трето, формирането в Украйна на марионетно правителство, което както и правителството на Република Беларус, би било ориентирано единствено към Русия. И четвърто - да бъде унищожена украинската култура, литература, кино и украинската история като такава. Т.е. това изглежда много по-различно от онова, за което говори Русия за мотивацията си за тази война.

 

На въпрос кога ще приключи войната и кой ще я спечели Подоляк отговори: Много хубав въпрос. Би било много добре да знам точния отговор, но развитието на войната е неумолимо и ние виждаме тенденциите и действията на двете страни. Русия постепенно върви към военно изтощение.

 

Например на руснаците им остават все по-малко крилати ракети. Разбирам, че там има още ирански дронове, но виждаме нарастваща деморализация сред руските войници, конфликти между политическия елит на Руската федерация, невъзможност на руската икономика да осигури военните нужди.

 

Разбира се, това не е въпрос на една, две или три седмици, това е въпрос на определено време, когато Русия по-нататък няма да може (поради липса на ресурси) да води такива експанзивни действия. От другата страна, е Украйна, на която от военна гледна точка все повече помагат партньорите й. Ние получаваме оборудване и въоръжение.

 

Сега водим преговори и сме на етап финализирането им относно танкове, а това е много важно, за да имаме възможност да извършим контранастъпление. Ние обсъждаме доставките на нужните ни ракети, които съществено ще намалят интензивността на обстрелите от Русия.

 

От друга страна, нашият морал е висок, хората са абсолютно наясно как трябва да приключи тази война. На база всичко това, математически анализ, оценка на психологическото състояние на военните и на двете страни, обективното развитие на всички процеси - ще кажа, че войната ще бъде правилно финализирана. Аз мисля, че войната ще завърши точно през 23-та година.

 

Но дали това ще бъде в края на пролетта, в средата на лятото или в началото на есента, е вече въпрос, на който не можем да отговорим принципно, защото трябва да завършим войната правилно, а ние можем да я завършим правилно само с две неща.

 

Първо, това е освобождаване на абсолютно всички територии на Украйна в пълен мащаб, включително Крим и Донбас, и, второ, да започне вътрешнополитическа трансформация на руския елит. В такова състояние руският елит не може да съществува, защото той е заплаха за всички, а трансформация от този род може да бъде позволена тогава и само тогава, когато Русия загуби войната срещу Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5763 |25.02.2023 Протест пред БНР срещу Петър Волгин: Да си основе радио Москва, да промотира войната колкото си иска . 3| 3646 |25.02.2023 Марк Крамер: Системата на Путин има признаци, че поддава под натиска на войната и пораженията в Украйна . 9| 3518 |25.02.2023 Нови санкции срещу Русия на първата годишнина от войната в Украйна . 5| 3441 |24.02.2023 Зеленски: Киев трябва да си сътрудничи с Китай, за да сложи край на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads