Реклама / Ads
3| 4834 |13.08.2019 НОВИНИ

Мика Зайкова: Искаме да приличаме на Европа, но сме много далеч

.
Адриан Николов и Мика Зайкова
Искаме да приличаме на Европа, но сме много далеч. Ние сме на 147-мо място в света по снабдяване на електричество. Ако някой твърди, че работещият беден трябва да получава доход малко под или около прага на бедност, това е цинизъм.
 

Това заяви в ефира на бТВ икономистът Мика Зайкова, която заедно с Адриан Николов от Института за пазарна икономика коментираха темите колко пари са необходими на едно домакинство за нормален живот, как се определя линията на бедността и колко са работещит бедни у нас.

 

Данните, които коментираха икономистите са изнесени от КНСБ и показват, че 2 448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца. За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева, а по думите на социалният министър Бисер Петков, работещите бедни в България са близо 800 000 души.

 

Според изчисленията на Николов реалният брой на работещите бедни в България е 10% от всички заети или около 307 000 души. По думите му единствената валидна методика в тези изследвания за линията на бедност е тази на Евростат. Проблем е обаче, че КНСБ не публикува никъде своята методика, смята Николов и отбелязва, че в изследването няма дефлатори или какви са ценовите разлики между София и провинцията. По думите му в България има две линии на бедност – едната е тази на НСИ, а другата е амдинистративно определена и основанията за нея са черна кутия. Необходима е нова методика за изчисление на прага на бедност, категоричен бе Николов.

 

 контрира Мика Зайкова, която е категорична, че в своите изследвания Институтът към КНСБ използва именно методиката на Евростат.

 

„Методиката за определяне на бедност не е една”, отбеляза Зайкова, която заяви, че линията за бедност е основа за социалните трансфери, но те не трябва да бъдат включвани в нейното изчисление. Опасно е, че прагът на бедност е основа за определяне на социалния трансфер за хора с увреждания, смята Зайкова.

 

Зайкова заяви, че Видин вече не е най-бедната област у нас и в Европейския съюз. По думите ѝ, най-лош е животът в Благоевград. Според нея не е логично област, която е близка до столицата, да е най-бедната в страната. По думите ѝ, мерките, които социалното министерство взима, не помагат за подобряването на жизнения стандарт. Тя даде за пример еднократните годишни помощи около празниците, които се дават на пенсионерите. Те обаче били недостатъчни, за да помогнат на възрастните хора. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4697 |23.07.2019 И министърът на икономиката се включи в атаката срещу президента . 0| 4405 |20.07.2019 Извадиха 6 варела с опасен химикал от река Марица . 1| 4050 |08.07.2019 Върнаха на работа експерта, разкрил опасния химикал в бившия завод ”Химко” във Враца . 4| 4581 |08.07.2019 Уволнение след сигнал за опасен химикал в ”Химко”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads