Реклама / Ads
1| 4595 |26.04.2016 НОВИНИ

Миков: Лявата идея в България е по-важна от властта

.
Михаил Миков
„Лявата идея в България е по-важна от политическите проекти и участието във властта”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Свободна зона” по телевизия ТВ+. По думите на лидера на левицата малко са партиите на света, които носят 125-годишна история.
 
„Когато има последователност и идеите са по-важни от персоните, тогава се оцелява толкова дълго време”, обясни той. Социалистът допълни, че лявата идентичност все повече превръща БСП в онзи необходим ляв опозиционен център, около който гравитират различни политически субекти, които не са само от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

„Основните принципи, залегнали в лявата идея, са нейните корени – свобода, справедливост, солидарност. Не може да има силна държава, когато не се подпомагат тези, които не могат да се справят на свободния пазар”, заяви председателят на БСП. Той посочи и друг значим проблем пред България – демографската катастрофа. „След 2030 г. ще намаляваме с по 80 000 на година, ако не се вземат сериозни мерки. Трябва да има повече справедливост - богатият да плаща повече, а на бедния да помогне държавата”, обясни визията на БСП лидерът на социалистите.

Той бе категоричен, че неолибералната тенденция от 80-те години вече е изчерпана и мнозинството от българските граждани искат промяна на статуквото в държавата, което убива перспективите и икономиката в страната на фона на демографската тенденция и имиграцията. Лидерът на социалистите припомни фактът, че по искане на БСП – президентът Плевнелиев е обещал да свика КСНС за демографската катастрофа. „През миналата година правителството избяга от ангажимент, свързан с демографската криза, въпреки, че имаше решение на парламента, което го задължаваше да предложи краткосрочни мерки, а не стратегии, както обича социалният министър Калфин, който отхвърля всичко за след три правителства”, подчерта Миков. Той бе категоричен, че към момента европейската социална държава е приключила.  „Промяна обаче може да се случи с връщане към корените, с друго възпитание на обществото. Хората трябва да осъзнаят, че политиката е израз на техните интереси, а не само на боричкания и игри за власт”, каза също председателят на БСП.

Дясната политика гони хората от държавата

Лидерът на социалистите заяви още, че има сериозен натиск на капитала върху труда и в световен мащаб, и у нас. „В България БВП по покупателна способност е 2,4 пъти по-малък от средноевропейския, а работната заплата у нас – 4,8 пъти по-ниска от средноевропейската”, обясни той. Според него социално-либералната формула за управление на страната също е изчерпана. „Кризата след 2009 г. обостри неравенства, засили бедността, доведе до демографска катастрофа, перспектива пред България няма”, категоричен бе Михаил Миков. Със съжаление социалистът констатира, че в такава ситуация, мнозина виждат само един изход - „събиране на багажа и отправяне към европейския пазар”.

Според лидера на социалистите моделът на управление на държавата трябва да се търси в очакванията на българските граждани. „Хората искат друга политика в здравеопазването, образованието. Според изнесени данни, българите сме на първо място по разходи, платени от джоба за здравеопазване, извън платеното като здравноосигуряващите се лица. В образованието всеобщата достъпност бе заменена с прокарване на частно образование и заплащане от публични фондове”, обясни Миков. Той бе категоричен, че БСП предлага алтернативи и в сферата на здравеопазването, и в образованието, и в редица други.

Михаил Миков засегна и темата за изтегления 16 млрд. лв. дълг от правителството на Борисов. „Този дълг трябва да се връща след 2022 г. и сега управляващите да не разчитат на това, че народът ще забрави кой трябва да ги връща”, коментира той.  
Цели организации в АБВ започват да се връщат при нас, разочаровани от прокарваната от тях дясна политика
Михаил Миков бе категоричен, че с АБВ – нещата са пределно ясни. „Фактът, че в нея има бивши дейци на БСП, по никакъв начин не може да опровергае тезата, че те участват в провеждането на дясна политика в дясна коалиция”, обясни той и допълни, че в много общини, където имат съветници, самите те участват в десни мнозинства и няма как левицата да се коалира с тях. „Иначе бихме излъгали нашите избиратели”, каза Миков. Той бе категоричен, че когато кажеш, че си ляв, трябва да отстояваш лява политика. „Цели организации в АБВ започват да се връщат при нас, като аргументът им е разочарование от включването им в АБВ и прокарваната от тях дясна политика”, подчерта лидерът на БСП.

Тезата, че се подготвя ново партньорство на БСП с ДПС е внушение

На въпрос дали се подготвя ново партньорство на БСП с ДПС, лидерът на социалистите бе категоричен, че подобна теза е внушение. „В опозиция те са наш партньор и се знае, че заедно с ДПС внесохме вот на недоверие към правителството”, коментира Миков. Според него, когато се говори за партньорство в политиката, са важни принципите, които се отстояват. „Принципна основа има – социално-икономическото състояние на хората, които гласуват за двете партии”, каза лидерът на социалистите. Той припомни една от социалните инициативи на левицата в кабинета „Орешарски”, а именно предложението за 10% необлагаем минимум за минималната работна заплата, което е прието и като знак за по-справедливо данъчно облагане.

По думите му, когато се коментират коалиции, винаги стои въпросът: „За каква политика?”. „Иначе от механичния сбор „кой с кого” се вижда – виждаме днес какво прави ГЕРБ и неговите коалиционни приятели. За всичко, което обещаваха преди година и половина, никой вече не се сеща. Защо не се върнат към онова, което обещаха, за да обоснове Борисов някаква политическа кауза на това управление, а не власт заради самата власт”, коментира Михаил Миков.

Европа не издържа изпита, подписвайки споразумението за бежанците с Турция

По повод бежанската криза Михаил Миков каза, че позицията на БСП е пределно ясна. „Тези, които наистина са бежанци, заслужават помощ и подкрепа. Случаят с икономическите имигранти, стимулирани от някои големи европейски страни, да търсят друго място за препитание е по-особен. Този въпрос трябва да се разглежда европейски, защото дори се чуха твърдения, че има нежелание да се ревизира Дъблинското споразумение”, коментира лидерът на социалистите.

За споразумението между Турция и ЕС, председателят на БСП заяви, че с него Европа не е издържала изпита. „С него се даде възможност на трета страна, извън ЕС, да селектира кого да пуска и кого да прибира, а интересът на България не бе защитен, както този на Гърция”, обясни Миков.

Русия не вижда враг в България

Според лидерът на БСП, след визитата на представители на партията в Русия, са оформени две послания. Едното е, че се търсят контакти с Руската федерация, контакти с партия, която също иска да има прогресивно данъчно облагане там, каквато е „Справедлива Русия”. Другото послание от посещението ни там е, че Русия разглежда дружески България. Миков допълни, че Руската федерация ще търси пътища за развиването на нормални отношения със страната ни и очаква от България аналогично поведение.
Санкциите срещу Русия са лицемерие

По повод санкциите срещу Русия, Михаил Миков каза, че БСП е против тях, защото те не дават никакъв резултат, разрушават възможността за сътрудничеството между Европа и РФ, нанасят тежки поражения на двете икономики, както и на България. „Има голямо лицемерие в тези санкции. Американските санкции не засягат например, космическите програми, защото двигателите на американските ракети-носители са руски. В същото време, европейските страни изгубиха пазара си в Русия, която пък промени своя курс към Китай и Азия. От друга страна, има забрана на руски парламентаристи да пътуват в ЕС, а в същото време да не забравяме Джон Кери колко пъти бе в Москва през последните месеци”, каза още Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4760 |24.04.2016 Миков: Партньори сме със „Справедлива Русия”, споделяме ценности . 0| 4409 |22.04.2016 Миков: Президентът и министри злепоставят България . 0| 4670 |19.04.2016 Миков:Европа търси засилване на инвестициите, България ги намалява . 0| 7865 |19.04.2016 Миков: Премиерът води кризисен ПР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads