Реклама / Ads

8| 4859 |29.09.2014 НОВИНИ

Миков отказа поканата на Порожанов за дискусия на Закона за държавния бюджет

.
Михаил Миков
Председателят на БСП Михаил Миков отговори на поканата на служебния финансов министър Румен Порожанов за среща-дискусия за представяне на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България.

 „Наши представители няма да присъстват на предложената среща, но не заради ангажиментите им към предизборната кампания, а заради ангажиментите им към Конституцията и демокрацията в България”, се казва в писмото на лидера на БСП до служебния финансов министър. Миков аргументира отказа за участие, напомняйки, че съгласно Конституцията, законодателна инициатива имат единствено народните представители и Министерският съвет. По думите му самата Конституция, за да подчертае това същностно различие, използва различни термини за Министерски съвет и служебното правителство.

 

„Законът за държавния бюджет е основополагащ акт за основните политики на държавата за годината. Поради това според Конституцията, според практиката на Конституционния съд, а и според нашето разбиране за принципите на парламентарната демокрация, ние сме на мнение, че служебното правителство не бива да упражнява законодателна инициатива за актуализиране на държавния бюджет”, пише още Миков.

 

„За мен е интересно и кои други лица сте поканили на такава среща и как са подбрани субектите, чието съгласие търсите? По този начин не може и не трябва да се предопределя изборът на българските граждани, които ще се произнесат за състава на следващото Народно събрание след едва няколко дни”, пише още в писмото на лидера на социалистите. Той определя инициативата и подхода на служебното правителство като неправилен, защото надхвърля правомощия и има подчертано предизборен характер. „Бихме искали обаче да използваме повода и да Ви поканим да ни предоставите подробна информация и документи за изпълнението на държавния бюджет в приходната и разходната му части, има ли някакви проблеми при това изпълнение и, ако има, на какво се дължат те”, завършва председателят на БСП, Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 41| 5079 |29.09.2014 Миков: Приоритет на БСП остават "Южен поток" и "Белене" . 24| 4497 |27.09.2014 Лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС отказаха да участват в телевизионен дебат . 19| 5256 |27.09.2014 Михаил Миков: Звучи абсурдно бюджета да се актуализира от служебния кабинет . 3| 4728 |27.09.2014 М. Миков: Ще продължим да търсим справедливо решение за имотите на тракийските българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ