Реклама / Ads
14| 4824 |02.10.2013 НОВИНИ

И Миков оцеля след кабинета

.
Председателят на парламента Михаил Миков Източник: Булфото
След като отхвърли вота на недоверие към правителството, парламентът не прие и искането за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Михаил Миков.
 

След няколко часов дебат, искането на ГЕРБ бе отхвърлено с 81 гласа "за" и 110 "против". При поискано повторно гласуване резултатът се промени на: 82 "за" и 110 "против".

От ГЕРБ искаха оставката на Михаил Миков заради откриване на пленарното заседание на 26 септември, когато кворумът в зала беше установен не чрез електронната система, а чрез преброяване на депутатите, извършено от квесторите.

Миков заяви, че е бил наясно с високата отговорност, която поема, ставайки председател на Народното събрание. Той призна, че е знаел, че задачата му няма да е лесна. "Но аз се надявах на минимум добра воля у хората, избрани за депутати, да работят за доброто на хората и на страната", заяви Миков и уточни, че той лично няма да участва в гласуването.

"Този бойкот на ръководството на парламента не е от днес, той е акт и отношение. Успяхме въпреки минимума очаквания към това НС, то да се конструира, да започне работа и да изпълнява основните си функции", заяви Миков.

"Господин Миков, на всички стана ясно, че от Вас няма никаква необходимост. От първия ред на парламентарната ви група ви подсказваха как трябва да се държите, какво да говорите и в каква парламентарна шмекерия да вкарате в българския парламент. Квесторите броиха народните представители като глава добитък и днес все още не е ясно кой е присъствал тук и кой не е присъствал", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Младен Червеняков от левицата заяви, че дебатът по освобождаването на Миков ще доведе само до един резултат - "продължаващо спадане на доверието на Народното събрание, криза на държавността, отклоняване от проблемите на хората в страната, нерешаването на онези задачи, които стоят пред Народното събрание". По думите му цялата отговорност за това нещо носи опозицията.

Червената Корнелия Нинова посъветва ГЕРБ за повече яснота в мотивите за исканото освобождаване. Веднъж твърдели, че Миков взема еднолично решения, друг път, че ги взема с помощта на първия ред на групата. "Изяснете се, колеги, какво искате. В мотивите ви пише, че искате освобождаване на председателя на Народното събрание, а току-що поискахте той да си подаде оставката. Това са две различни неща", каза Нинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5637 |02.10.2013 Кабинетът оцеля . 2| 5320 |01.10.2013 250 лв. вземат българи, дали тялото си за медицински изследвания . 82| 7622 |30.09.2013 Михаил Миков отказва нов вот на недоверие . 26| 5757 |28.09.2013 Миков: Не изключваме предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads