Реклама / Ads
20| 8205 |31.08.2012 НОВИНИ

Милена Дамянова: Учителите ще получават 730 лв средно

.
Милена Дамянова
Отношението на правителството към образованието проличава от целенасочените политики и важното финансиране, които се правят в системата.
 

Това е много ясно послание, след като в период на криза то е успяло да намери пари за това. Това каза пред БНТ зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Тя допълни, че през тази и миналата година в сектора са се инвестирали достатъчно средства за обучението при най-малките. Има планове всяка година да се покрива по-горен клас. С подобряването на материалната база, се увеличават и работните места.

Търсим различни компесаторни механизми за учителите. По данни на образователното министерство средната работна заплата на учителите с диференцираното заплащане е 730 лв. Всяко едно училище е на делегиран бюджет. Всичко е въпрос на училищна политика и от това се определят и заплатите  на учителите, подчерта тя.

Относно Закона за училищното образование, зам.-министър Дамянова заяви, че проектът не е зациклил. В най-кратки срокове той ще бъде приет. Имам уверението на председателя на Народното събрание. Законът е консенсусен и няма пречка да бъде забавен, подчерта тя.

С промените, които предстоят да бъдат гласувани, системата на образованието ще се промени. Съотношението между теория и практика вече ще бъде 60 към 40, което е изключителна новост.

Дамянова каза още, че се работи активно и по изграждането на новите учебни програми. Те ще внесат необходими промени в образователната система.

Тази учебна година ще повишим изискванията си към училищата да оценяват учениците по проекти, което включва децата активно в учебния процес и дава много добри резултати. Това според нас ще повиши и мотивацията на учителите и учениците, посочи зам.-министърът.

Милена Дамянова коментира и въпроса с тетрадките и учебните пособия, които са с изображения на поп-фолк изпълнители. Според нея обществото прехвърля проблема на една институция, която няма какво да предприеме, защото няма връзка с даденото съдържание, а е работа на издателства и книжарници.

Родителите са тези, които купуват тетрадката на своите деца. Те носят отговорност за изграждането на детето като личност. Не считам, че е добре да се купуват такива тетрадки. Проблемът показва болестите на нашето общество, подчерта тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5945 |22.04.2012 Обраха Милена посред бял ден . 4| 5611 |16.02.2011 Средно учителите взимат 710 лв. . 7| 5282 |14.09.2010 Милена Дамянова е новият шеф в МОМН . 12| 5461 |19.12.2009 Единствено учителите с 13-та заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads