Реклама / Ads
8| 3111 |08.02.2022 НОВИНИ

Милка Христова, СОС: Повишението на цената на билета за градския транспорт е несправедливо

.
Източник: БГНЕС
Административният съд в София обяви като незаконно повишението на цената на билетчето за градския транспорт в София на 1,60. Решението се обжалва и цената остава същата. Повишението от 2018 година е несправедливо по отношение на гражданите. Дори при евентуална промяна на цената, гражданите няма да могат да бъдат компенсирани. Това заяви в пред БНТ Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет.
 

По думите ѝ тази цена е икономически необоснована и цели само и единствено да набави липсващите средства, моделът е разходно ориентиран, елементите са незаконосъобразни.

 

"Ако се стигне до окончателен съдебен акт, това означава, че тези цени би трябвало да спрат да действат и да се приеме нова наредба, в която да се спазят указанията на съда, при определяне модела на ценообразуване, могат ли да се заведат искове, с които да се търсят суми - не, тъй като от 2016 година ВАС прие едно решение, съобразно което отмяната на наредбите действа занапред, тоест за старо време не могат да се търсят суми", допълни Милка Христова.


Според нея това решение би трябвало да има дисциплиниращ характер по отношение на бъдещата тарифна политика.

 

"Заявката, която прави управляващото мнозинство е, че ще обжалва това решение, като същевременно подготвят изцяло нова тарифна политика, явно се опитват да повторят стария механизъм. Това е изключително несправедливо по отношение на гражданите и представлява злоупотреба", добави Милка Христова.

 

Тя поясни, че с решението съдът казва, че моделът, който е приет, не стимулира градския транспорт и Столичната община да търси резерви за по-доброто управление на системата, тъй като на практика приема разходите като водещи, а в една система, когато разходите са водещи, тя няма интерес да намалява тези разходи.

 

"Финансовото положение на градския транспорт се влоши заради пандемията и повишаването на цената на тока", каза още Милка Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3081 |04.02.2022 Милка Христова: Съдът отмени цените на билета от 1.60 лв. и на останалите превозни документи в София . 0| 2905 |13.01.2022 Милка Христова: Незаконно се удължава срока за депониране на отпадъци в сметището в Долни Богров . 2| 6864 |17.12.2021 Милка Христова осуети продажба на два апетитни имота - на ул. „Пиротска“ и на ул. „Опълченска“ . 8| 3332 |14.12.2021 Кирил Петков: Ще видим как да избегнем повишението на цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads