Реклама / Ads
10| 5005 |09.11.2021 НОВИНИ

Минеков за пожара в бившето кино ”Възраждане”: Явно мафията набира сили. Бесен съм

.
проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата
Това е класически вид престъпност. Явно мафията набира сили. Предполага се, че служебното правителство скоро ще приключи. Става дума за схема как да унищожим паметник на културата. Нали няма да се заблуждаваме, че става дума за клошар?
 

Това коментира пред медиите служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Думите му идват след големия пожар, който избухна в бившето кино “Възраждане” в столицата, който бе овладян преди около час. 

 

Сградата е построена през 1900 г. Обявена е за паметник на културата от национално значение през 1992 г. През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". През 2003 г. статутът на сградата е променен на най-ниска категория “паметник за сведение”. Това не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

 

От 2005 г. до 2015 г. в сградата се помещава дискотека "Син сити". По сигнал на гражданска организация са извършени проверки за редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството. Освен това е установено, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

По думите на проф. Минеков през последните години сме станали свидетели на редица подобни пожари в сгради, паметници на културата. Министърът припомни случая с тютюневите складове в Пловдив, както  предходните два пожара в историческата сграда в центъра на София.


“Ще се постарая това да влезе в прокуратурата, защото съм бесен“, заяви Минеков.

 

По-късно стана ясно, че по случая вече върви разследване. Софийската районна прокуратура проверява версията и за умишлен палеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3629 |09.11.2021 Отново гори бившето кино „Възраждане“ на столичния бул. „Христо Ботев“ . 28| 11466 |03.10.2021 Минеков за кандидат-президента Герджиков: Падение. Духът на Аристотел срещна Винету . 8| 3883 |02.10.2021 Рашидов ще заведе трето дело срещу министър Минеков . 10| 3601 |27.09.2021 И Жени-ГЕРБ се включиха в спора за НДК: Минеков се шегувал или си правел пиар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads