Реклама / Ads
8| 3067 |24.05.2021 НОВИНИ

Министър Денков: Нека не си правим илюзии – имаме да свършим още много неща за българското образование

.
Проф. Николай Денков Източник: стопкадър, bTV
По време на пандемията учителите, редом с медицинските специалисти, бяха на първа линия, за да могат да се преборят за това децата ни да получат образованието, което заслужават. Учениците и студентите трябваше да преодолеят огромни трудности през този период, но те се справиха блестящо. Искам да поздравя специално родителите, защото те, заедно с учителите, влязоха в този режим. Надявам се поне мъничко да са усетили колко трудна и благородна е тази дейност, така че и те днес заслужават поздравления, защото станаха учители, макар и малко по неволя.
 

Това каза пред bTV служебният просветен министър проф. Николай Денков. „Трябва да кажем същото и за хората на изкуството и учените в България“, добави той.

 

„Годината беше много трудна, но катализира и ускори много процеси на модернизиране на образованието. Но нека не си правим илюзии – имаме да свършим още много неща както от гледна точка на техническото осигуряване, така и от гледна точка на помощ на учителите да могат да използват всички възможности“, смята министърът.

 

Що се отнася до степента на подготовка на учениците и онлайн обучението, проф. Денков коментира: „Много би ми се искало да кажа, че всичко е наред. Истината е, че на повечето места системата е била много по-подготвена спрямо миналата година. Но има места, където има изоставане и увеличение на броя ученици, които са напуснали. Това е целта на анализа, който анонсирахме в началото на мандата – да разберем конкретно по места и по възрастови групи какво е истинското състояние. Така ще се опитаме да предприемем конкретни мерки. Надявам се до края на мандата ни да имаме не само ясен анализ, но и списък от мерки, които да представим пред обществеността“, обясни просветният министър.  

 

Стремежът е при евентуална следваща системата да бъде по-подготвена. „Работи се и в здравната, и в образователната система. Имаше забавяне при дефиниране на ясни правила кога какво правим“, смята той.

 

Според него на матурите някои ученици ще са се справили много добре, но при други ще има проблеми, повтори просветният министър.

 

„Няма планове за по-ранно започване на учебната година, свързано е с много тежка организация. Ако няма опасност за здравето на децата, следващата учебна година ще започне присъствено. Това трябва да стане ясно не по-късво от края на август и първите дни на септември“, уточни той. 

 

„Вярвайте в България. В началото е словото, след това идват делата, които ще ни обединят“, обърна се проф. Николай Денков към всички в образователната система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 8233 |23.05.2021 Министър А. Василев: Във фирмите има милиарди кеш, с които се храни корупцията . 15| 3333 |23.05.2021 Министър Балтова: Таксите за чадър и шезлонг на някои места ще бъдат премахнати . 15| 9459 |22.05.2021 Евдокия Манева пред Фрог: Изнесеното от екоминистъра Личев е върха на айсберга. Дано разкрие цялата клоунада . 5| 4355 |22.05.2021 Земеделският министър: Смущаващи действия виждам навсякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads