Реклама / Ads
17| 7184 |27.10.2023 НОВИНИ

Министър Йоловски отговори на ИТН за опорочеността на вота: Хеш кодът бе показан на медиите, кодът е публичен и сега

.
”Сигурността на настоящия вот е гарантирана”, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски. ”Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател”, заяви той на извънреден брифинг в Министерския съвет, след като ИТН заявиха днес, че на председателски съвет бил разгледан доклад на ДАНС, свързан с изборите, и заговориха за ”държавен преврат”. Обвиненията на ИТН са, че зам.-министър заснел хеш кода на машините, който обаче е публично наличен и в момента, по думите на Йоловски.
 

Министър Йоловски подчерта, че двамата с вицепремиера с Мария Габриел ще се включат в извънреден председателски съвет по темата в Народното събрание. 

 

По-рано днес от партия "Има такъв народ" заявиха, че заместник-министър на електронното управление от ПП-ДБ е "свалил кодовете" на машините.

 

"Преди старта на заседанието е бил проведен председателски съвет. На него е бил разгледан доклад на ДАНС, изпратен до председателя на Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни след като ЦИК направи публично генериране на хеш кода, който е ключов за защита на машините, с които ще се гласува, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил заснет от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си", заявиха от ИТН.

 

По този начин според ИТН изборите са опорочени, не бива да се гласува с машини и по същината си това поне, което каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, става дума за държавен преврат.

 

Министър Йоловски обаче заяви, че във въпросния ден на публично генериране на хеш кода за машините имало представители на ЦИК и на медиите. Той обясни как в самия ден хеш кодът дори бил показан на журналистите. "Кодът е публично наличен и в момента", допълни той.

 

"На 9 октомври чрез жребий на случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване. Изтеглени са общо 8 номера, вместо 4, както беше на предишните избори. На 13 октомври беше утвърдена методиката на съответствие на техническите устройства на машините за гласуване. На 20 октомври експерти на ЦИК, заедно с представител на "Сиела Норма", са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера на машините, който се инсталира. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии. В рамките на този процес е генериран хеш кода, с който се подписва софтуера на машините. Никакъв друг софтуер не може да тръгне на машините. Ключът се съхранява в ЦИК. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер. След генериране на хеш кода, той е публично показан на представителите на средствата за масово осведомяване. Този хеш код е публично наличен в момента", категоричен бе той.

 

"На 23 октомври, в присъствието на експерти на "Сиела Норма", представители на регистрираните политически партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване", посочи министърът.

 

"Процесът по удостоверяване на машините няма влияние върху изборния процес. Сигурността на вота се гарантира от следното - машините работят като принтери, те отпечатват разписка, която може да бъде видяна от всеки един гласоподавател. Впоследствие СИК и ОИК отчитат гласовете на база на подадените разписки", обясни министър Йоловски.

 

"С моя заповед, предвид качествата и професионалните умения за моя заместник - г-н Михаил Стойнов, на 19 септември съм възложил той да изпълнява всички права, задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с установяването на типа машини", подчерта Йоловски.

 

"Лично аз съм назначил заместник-министър Михаил Стойнов да отговаря по процеса за удостоверяване на машините, защото той има нужните технически качества. Сега с вицепремиера Габриел отиваме към Народното събрание, където ще обясним същите неща", завърши министърът на електронното управление.

 

След изявлението на ИТН от "Възраждане", ДПС и ГЕРБ заговориха за опороченост на машинния вот.

 

"На председателски съвет от 13.00 часа ще бъдат обсъдени теми, свързани с националната сигурност и изборния процес, както и решения, засягащи консолидацията на отговорните институции за гарантиране на избирателните права на гражданите", обяви след това председателят на парламента Росен Желязков.

 

ФрогНюз

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5003 |27.10.2023 Очаквано Парламентът не събра кворум за енергийното вето на Радев. ИТН обаче спретна нов скандал . 0| 3528 |27.10.2023 Община Русе се включва в национална кампания по повод Световния ден за борба с инсулта . 1| 3589 |27.10.2023 Големите печалби на сайта на WINBET не спират . 0| 3594 |27.10.2023 Безплатни профилактични прегледи за рак на простатата и на тестисите ще има през целия ноември във ВМА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads