Реклама / Ads
24| 8729 |28.07.2021 НОВИНИ

Министър Кацаров: 10 000 души са загубили живота си заради грешен план за ваксинация

.
Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината. Товай е коствало живота на 10 хил. души, починали по време на следващата вълна, която е преминала през март и април. Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от трибуната в Народното събрание.
 

Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, смята  служебният здравен министър.

 

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините.  България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той.

 

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други", Кацаров отчете, че това е голяма грешка, защото 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60 години.

 

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи Кацаров, защото с ваксинацията на възрастните хора се намалява рязко смъртността. Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността, заяви още той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10829 |28.07.2021 Татяна Дончева скастри ГЕРБ заради Рашков: Нали сте за върховенство на закона, защо министърът трябва да го нарушава . 18| 16944 |27.07.2021 Велислав Минеков: Поканиха ме за министър, но не по най-добрия начин. Отказал съм засега . 0| 3889 |26.07.2021 Министър Кузманов би останал в редовно правителство, но като професионалист, без да оцветява поста . 2| 3995 |25.07.2021 Министър Кузманов: Мога само да се поклоня на Антоанета Костадинова!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads