Реклама / Ads
7| 4604 |29.06.2021 НОВИНИ

Министър Минеков сезира Прокуратурата: Събрах много доказателства за скандалните ремонти

.
Източник: Facebook
Министърът на културата Велислав Минеков сезира прокуратурата за ремонти, извършени по време на предишното правителство. Той съобщи, че е събрал „много документи и доказателства за скандалните ремонти“.
 

Правени са ремонти, а не реставрации на знакови паметници като този на Васил Левски, Цар Освободител и „Лъвов мост“. В последната седмица министърът е получил множество сигнали за злоупотреби. По думите му дневно получава между 500 и 1000 жалби, свързани с различни престъпления и нарушения, и разполага с огромен списък с нарушения.

 

Минеков разказа за посегателство върху паметника на Левски в София. Той обясни, че монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрация. Която пък се оказва ремонт по документи. Според общината е правен "ремонт и обновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи към паметника на Левски". В Министерството на културата пък това е наречено „възстановяване на липсващи метални елементи по паметника“.

 

„Относно изложбата в "Лувъра" имаме разкриване на нецелесъобразно разходване на средства. Това е наистина първи опит да покажем нашата история и минало на международна сцена, но в онези дни, в които валутата се цени това струва близо 700 000 лв., това не се е случвало в историята“, каза още министърът на културата.

 

„Едни журналисти са били по-любими от други - едни са настанени за 2000 лв., други за 246 лв.“, продължи той.

 

„Първите стъпки, които трябва да се направят, е да се актуализират списъците с културно наследство. Дължа отговор на строителната камара, която изнесе едно писмо. Тук има много интересни неща. Това е един лош пример и не трябва да се повтаря никога. Трябва да има министър, който да следи за тази дейност. Слава Богу, вече имаме такъв човек. По отношение на писмото има няколко странни тези. Първо за средствата - не се споменава никъде какви точно са средствата за ремонта, наречен реставрация. Какво е получено от този дарител, как е взето решението за финансирането“, добави Минеков.

 

Той заяви, че този дарител, бил включен в санкционния списък на САЩ по закона „Магнитски“. Кой е този човек обаче, Минеков така и не посочи. Освен това студиото, което е извършило консервацията на паметника на Цар Освободител в София, не било в списъка на министерството, с което му се позволявало това.

 

Минеков коментира, че е учил металознание и металообработване на немски език и претендирал да е специалист в областта, а медиите не били запознати с начина на реставрацията. „Безобразие е да се четка бронз с телена четка“, отбеляза служебният министър на куртурата.

 

„Бях заплашен от бившия кмет, любител на рока, г-н Цонко Цонев, за „Яйлата“. Излязоха страшни работи. Не са използвани указанията на ЮНЕСК“, разкре още Минеков.

 

Министърът на културата Велислав Минеков обяви още, че Институтът за културно наследство е с нов директор. Новият ръководител на института е арх. Петър Петров, избран след конкурс за длъжността, на който се е явила и досегашният директор арх. Даниела Джуркова, която не е успяла да събере необходимия брой точки. „Този институт страдаше по отношение на своето състояние, малобройните специалисти, сграден фонд. Започваме работа в нова светлина“, заяви проф. Минеков.

 

Във връзка с продължаващия проблем с неясната собственост на медиите, министърът коментира, че утре, 30 юни, изтича срокът на подаване заявленията на медиите към министерството на културата. Проф. Минеков призова партиите и коалициите, участващи в изборите, да не сключват договор с тези медии, които не били в списъка на неговото министерство.

 

„Г-н Кошлуков, в съобщение, дадено на сайта на БНТ, разказва за своя среща с представители на ОССЕ. Аз ще имам по мое желание среща със същата организация.

Минеков продължи като каза за Кошлуков, че не е регистрирал в НАП и НОИ договора си с телевизия „Алфа“, а от СЕМ са приели документите му“, обясни Минеков.

 

На въпрос на „Евроком“ той отговори, че не очаква никакви действия от СЕМ и те не отговарят на въпросите му, които той им задава, а това противоречи на закона. Към момента той няма представи кой ще замени Ивелина Димитрова на поста й в СЕМ.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3151 |29.06.2021 Министърът на транспорта уволни шефове в БДЖ . 5| 3582 |29.06.2021 Министър Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР . 1| 3137 |29.06.2021 Зам.-министър Павлова: Контролът върху парите от държавния бюджет е занижен . 6| 4300 |29.06.2021 Министър Донев: Пак се вземат пари в плик под масата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads