Реклама / Ads
17| 3024 |09.02.2021 НОВИНИ

Министър Николова: Около 70% е спадът на чуждестранните туристи у нас, не са изключени фалити

.
Около 70% е спадът на чуждестранните туристи у нас. Това каза в „Лице в лице“ по bTV вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По думите й достъпът на туристи чрез въздушен транспорт е все по-труден.
 

„Залагаме на вътрешен туризъм и на посещения от нашите съседи. Към момента в хотелите у нас има заетост, тя е на 50%. Само ние от страните в Европа имаме зимен туризъм“, коментира тя.

 

Според нея проверките на властите показват, че хотелите имат достатъчно ресурс за посрещане на туристите, а бизнесът се бил дисциплинирал.

 

„Няма нито един заразен от коронавирус в местата за настаняване. Правилата трябва да се спазват. Винаги има нарушители, но никой няма да остане безнаказан. Проблемът не е във въведените мерки, а в тяхното спазване“, обясни министърът.

 

Министърът препоръча всички в сектора да бъдат ваксинирани, за да се осигури спокойствие и на туристите.

 

„Искам да бъде защитен печатът ни за безопасност. Амбицията ни е преди началото на сезона през май-юни персоналът в туристическия бранш да бъде ваксиниран“, заяви Марияна Николова.

 

Въпреки че от бранша непрекъснато алармират за проблеми с компенсациите в сферата, според Николова социално-икономическите мерки работели, като предстои да бъдат изплатени още около 400 млн. лв. за работещите в туристическия сектор. По думите й обаче не са изключени фалити.

 

„Макар и трудно, Министерството на туризма и на икономиката решиха екскурзоводите и планинските водачи също да получат някакъв ресурс. 60/40 пък ще продължи до септември. Надявам се, ако има допълнителен бюджет, тя да продължи и до края на годината“, добави Марияна Николова.

 

На въпрос за съдбата на ресторантьорите и дали те ще отворят на 1 март, министърът изрази надежда това да се случи ако противоепидемичните мерки се спазват и няма ръст на заболеваемостта. Тя определи това като глътка въздух за бранша.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3277 |09.02.2021 Няколко души са пострадали при катастрофа на Околовръстния път в София . 23| 3622 |08.02.2021 Министър Ангелов предупреждава: Увеличават се заразените с COVID-19 . 31| 8514 |06.02.2021 Скандалът с ОЛАФ: Кой е ”крадецът”? Адвокатът на Узунов и ексминистър Радев - в задочен сблъсък . 20| 7739 |05.02.2021 Експерт: Министър Петкова повтаря лъжата, че ”Балкански поток” струва 2,6 млрд.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads