Реклама / Ads
5| 5029 |14.01.2024 НОВИНИ

Министър Попов: Не виждам шанс въглищните централи да функционират след 2030 г.

.
Юлиян Попов
"Лично мое мнение е, че аз не виждам шанс след 2030 г. въглищата да функционират, защото пазарът ще ги затвори. Ние няма да затваряме административно нищо. Пазарът ще ги затвори, той ги затваря в момента", коментира министърът. По думите му в момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници. При положение, че вятърната енергия въобще не сме я развили . Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.
 

Според него за България справедлива трансформация означава да не бъдат засегнати значително работни места и енергийно бедни от самата трансформация, т.е. преминаване от въглища/газ или петрол към възобновяема енергия. Освен това ние трябва да се възползваме от всички технологии, които обслужват този преход, добави той.

 

"Повечето от частните централи в България много сериозно обсъждат излизане от въглищата в следващите 1-2-3 години максимум", каза екоминистърът и посочи какви са опциите пред тях. По думите му новата енергетика е комплексна и не разчита на един - два или три източника на електроенергия, а разчита на десетки и дори стотици технологии. Според него голямото решение е инвестиционната среда, която ние трябва да подобрим:

 

"Регионът "Марица-изток" има потенциала в рамките на 10 години да привлече към 20 до 30 млрд. евро инвестиции. Ние трябва да създадем тази среда - регулаторна среда, яснота, предвидимост".

 

Юлиян Попов заяви още, че отпадъците в България са един от големите проблеми. Според него София ще има проблем с отпадъците. По думите му София е голям и богат град и ако се управлява икономически добре, той ще може да намери средствата, за да реши въпроса с отпадъците.

 

От гледна точка на водите язовирите са в здравословно състояние, няма особени проблеми, заяви екоминистърът. По думите му МОСВ управлява 52 големи язовира. Той уточни обаче, че те не са отговорни за тяхното ремонтиране. В страната обаче има хиляди други водоеми, които не към нас, добави той.

 

"Самото управление на системата от язовири има нужда от реформа и внимание, но в момента няма основание за притеснение".

Язовирната система е много важна от гледна точка на адаптацията към климатичните промени, изтъкна Юлиян Попов.

"Ние трябва да разглеждаме цялата язовирна система и от тази гледна точка. Не го правим достатъчно. Това е едно от нещата, на които аз искам да наблегна политически в следващите месеци".

 

Според него темата с климатичните промени е пренебрегвана в България: "Трябва да намерим формула, по която страни, които са засегнати от екстремни явления, да бъдат по някакъв начин подпомогнати и компенсирани. Справедливостта в случая не е някаква много обща категория, а е много конкретна. Свързана е с огромни фондове, със стотици милиарди. Много е важно как се управляват тези фондове и е много важно с тях да не бъде злоупотребявано - това е моята позиция и позицията на България", коментира Попов във връзка с конференцията за климата в Дубай.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8076 |14.01.2024 ISW: Война на кланове около Кремъл - Патрушев и Шойгу срещу Сечин . 10| 4493 |14.01.2024 Елена Поптодорова: Изборите в Америка ще имат огромно значение за войната в Украйна . 18| 4773 |14.01.2024 Карадайъ с първо интервю: Доган не беше съгласен с оставката, в ДПС е имало и трима съпредседатели . 0| 8242 |14.01.2024 Министър с важна вест за пенсионерите и децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads