Реклама / Ads
1| 2688 |10.08.2023 НОВИНИ

Министър Шалапатова: Осигурени са 27 млн. лева за стимулиране на социалната икономика

.
Социалният министър Иванка Шалапатова Източник: БГНЕС
По Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са осигурени 27 милиона лева за развитие на социалната и солидарна икономика, каза днес във Варна министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана от БТА.
 

По думите й по оперативната програма за развитие на човешките ресурси този сектор може да разчита на 43 милиона лева. Средствата ще бъдат инвестирани целево в социални предприятия и социални иновации.

 

"Хората от този сектор на икономиката ще могат да разчитат на шест центъра, изградени по модела на европейските дигитални хъбове във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Габрово. Те ще са важен партньор на поне 200 предприятия, обясни Шалапатова. Тя уточни, че средствата по ПВУ ще бъдат разпределяни в няколко посоки. Част от тях ще бъдат за дигитализиране на предприятията, за да станат високоефективни. Втората задача е те да станат видими и обществото да осъзнае ползата от съществуването им", уточни министърът. Пари ще бъдат влагани и в повишаване на конкурентноспособността на този тип компании.

 

"Шестте областни хъба ще бъдат партньор на съществуващите предприятия, но ще насърчават и създаването на нови, което е важно, защото тяхната добавена стойност е висока", допълни Шалапатова. Тя разясни, че новите мерки са част от политиката за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания да имат активен трудов живот.

 

Във Варна днес социалният министър гостува на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“. По думите й неговият екип от дълги години демонстрира сериозни иновации в областта на социалните предприятия и подкрепата на хора с различен тип затруднения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 2988 |10.08.2023 Министър Цоков: Учителските заплати се вдигат с 15% . 3| 2543 |09.08.2023 Министър Стоянов разговаря по телефона с британския държавен министър за имиграцията Робърт Дженрик . 1| 2477 |09.08.2023 Министър Атанас Славов с нова жалба до ВАС срещу избора на Борислав Сарафов . 52| 3804 |09.08.2023 Министър Тагарев разкри причината: Заради проруската пропаганда няма желаещи за армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads