Реклама / Ads
4| 2372 |17.08.2023 НОВИНИ

Министър Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма

.
Източник: Пресцентър на Министерството на правосъдието
Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма и езика на омразата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В срещата участваха представители на Организацията на евреите в България „Шалом”, Федерация на ционистите в България, Централния израилтянски духовен съвет и организация „Приятели на Израел в България - Негев”.

 

Председателят на „Шалом” проф. Александър Оскар изрази притеснения от нарастващите прояви на антисемитизъм и език на омразата, които са отразени и в ежегодния мониторингов доклад на организацията. „За съжаление, зачестиха атаките срещу видни представители на еврейската общност не в качеството им на политици, а на евреи. Това, което се случва в последната година, буди сериозно притеснение и тревога”, каза той.

 

Министърът на правосъдието и представителите на организациите изразиха притеснения, че езикът на омразата вече е почти ежедневна практика в политическия и дори парламентарния живот. Министър Славов изтъкна ролята на институционалната реакция срещу проявите на нетолерантност и омраза от представители на „Възраждане”, която зае правителството наскоро.

 

„Изключително важно е да се даде на обществото институционален сигнал, че такива прояви не могат да бъдат толерирани. За Министерството на правосъдието е приоритет да защитава правата на личността, включващо и противодействия на проявите на антисемитизъм и отричане на Холокоста. Нашата сила е в законодателната инициатива”, сподели министър Славов, като изтъкна и последните промени в Наказателния кодекс, приети от Народното събрание.

 

Двете страни се съгласиха, че законовите разпоредби трябва да намерят своята реализация в практиката. Една от възможните мерки е провеждането на допълнително обучение на магистрати, така че правоприлагащите органи да разпознават езика на омразата, да не остават безразлични при използването му и да не допускат липсата на преследване на подобни прояви.

 

„Трябва да променим нагласата в обществото, че полицията и другите органи пазят нарушителите. Заплахите за демокрацията трябва да бъдат разпознавани, изолирани и лекувани. Аз мога да поема институционален ангажимент за нетърпимост към античовешките прояви и проявите на език на омразата във всичките му форми”, каза министър Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2589 |17.08.2023 Министър Попов призова хората да се отнасят по-отговорно към българското Черноморие, природа и дюните . 1| 2329 |16.08.2023 Финансовата министърка на САЩ яла халюциногенни гъби в Китай, без да знае . 0| 2357 |15.08.2023 Здравният министър: През септември ще бъде въведена електронна рецепта и за антибиотиците . 1| 2362 |15.08.2023 Бившият министър Демерджиев: Зад голяма част от промените в МВР прозират кадри на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads