Реклама / Ads
15| 4787 |11.01.2024 НОВИНИ

Министър Тагарев от САЩ: Единодушни сме, че подкрепата за Украйна трябва да продължи

.
Тодор Тагарев
"През първия ден от посещението в САЩ проведохме срещи в Държавния департамент с помощник-секретаря по политико-военните отношения Джесика Люис и със старшия директор по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специален съветник на президента Джейсън Израел. Единодушни сме, че подкрепата за Украйна трябва да продължи", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на петдневна визита в САЩ.
 

"През първия ден от посещението в САЩ проведохме срещи в Държавния департамент с помощник-секретаря по политико-военните отношения Джесика Люис и със старшия директор по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специален съветник на президента Джейсън Израел", написа министърът във Facebook.


"По време на разговорите беше отбелязано постигнатото високо ниво на сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, напредъка при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличаването на средставата за отбрана, и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна. Единодушни сме, че подкрепата за Украйна трябва да продължи", посочи той.






"В рамките на визитата взех участие в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше на живо в специалната онлайн платформа и социалните мрежи. Срещата премина при широк интерес от страна на бивши и настоящи дипломати, журналисти, представители на академичните среди и на центрове за изследване на сигурността. Основни теми бяха ролята на страната ни за усилване на Източния фланг, Западните Балкани и Черноморската сигурност. В този контекст посочих, че до часове ще бъде подписан Меморандумът за разбирателство между България, Турция и Румъния за създаване на военноморска група за разминиране в Черно море", посочи той.

 

България, Румъния и Турция подписаха днес Меморандум за създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). От името на правителството на Република България Меморандумът беше подписан от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.






"В рамките на деня посетихме и Националния университет по отбрана, където се срещнах с президента ген.-лейтенант Майк Плен, с български обучаеми офицери и с представители на академичната общност от Центъра за изследване на сигурността. Основен фокус на разговорите бяха перспективите за съвместни инициативи за противодействие на дезинформацията", пише още проф. Тагарев.


По-рано през деня българската делегация взе участие в организираната от фондация "Джеймстаун" дискусия, посветена на въпросите на черноморската сигурност, информира той.

 

Повече за визитата на министър Тагарев и какво може да последва от нея - четете в интервюто на доц. Велизар Шаламанов за ФрогНюз.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4857 |11.01.2024 Технологичният гигант Google се разделя със стотици служители . 0| 4146 |11.01.2024 Бербатов: Целта на БФС е да не се случва абсолютно нищо . 18| 10005 |11.01.2024 Николай Слатински: Западът трябва да се опомни - Путинова Русия трябва да бъде победена с цената на всичко! . 2| 81689 |11.01.2024 Спасимир Домарадски за ФрогНюз: Политическите процеси в Полша са на ръба на правовата държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads