Реклама / Ads
0| 4833 |22.06.2015 НОВИНИ

Министър Танев: Да няма лов на вещици в Стопанската академия

.
Тодор Танев
Предупредил съм да няма лов на вещици в Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов, каза министърът на образованието проф.Тодор Танев. Със своя заповед от 3 юни той назначи проф. Иван Върбанов за служебен ректор. Нетрадиционната мярка бе предприета след сигнали за нарушения при избора на проф.Теодора Димитрова за ръководителна ВУЗ-а на 28 май. Тя пък обжалва пред ВАС министерското разпореждане, но магистратите се произнесоха, че е законосъобразно.
 
"Становището на ВАС доказва, че сме прави. Защо никой министър досега не е пресякъл това безобразие? Наредил съм на служебния ректор да ме увери в най-скоро време, че кандидат-студентската кампания е организирана и че е установен диалог между страните", обясни проф.Танев.

Той е поставил условие и за спешно организиране и провеждане на нови избори за ректор на академията. "Това трябва да стане, докато все още има студенти, защото след сесията ще се разотидат и без тяхното участие, вотът няма да е лигитимен. Не бива да съвпада и с местните избори наесен", разясни проф.Тодор Танев. Той е категоричен, че няма да проверява как проф.Теодора Димитрова се е сдобила с научната титла на 35 г. "Има защитена десертация и присъдена титла. В музиката например има Моцарт-дете чудо", отсече проф.Танев.

По повод на реформата в образованието, той поясни, че основната цел е просветата да стане партньор с работодателите. "Трябват ни просветени хора, но и професионалисти. В промените активно трябва да участват родителите и неправителствените организации", категоричен е министър Танев.

Министърът отново се върна на сканадала с матурите с думите: "С една и съща банкнота от 10 лв, не може да се купи 4 пъти сирене". Проф. Танев повтори, че няма изтичане на информация от Министерството на образованието и посочи: Не бъркайте изтичане на данни с преписване. Открихме напълно еднакви работи по български език.

Проф. Танев обяви, че министерството е разпоредило проверка по повод наднормените часове във ВТУ. Наскоро новият ректор проф. Христо Бонджолов съобщи, че преподаватели имали по 2500-3000 часа над норматива и си докарвали до 12 000 лева на година. Районната прокуратура във Велико Търново също се самосезира. "Това не единственият случай. И в Свищов има подобна практика, но с проектите", изтъкна проф.Танев.
Просветният министър допълни, че в старата столица ще има Медицински колеж, който ще подготвя по 80 медицински сестри и 60 акушерки годишно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5111 |22.06.2015 Шефът на БНР: Няма криза, а сага или проблем . 0| 4526 |22.06.2015 Министърка се надява на допирна точка и диалог с бизнеса . 0| 4762 |22.06.2015 Велчев: Няма причина Русия да налее огромна сума в Гърция . 0| 4572 |19.06.2015 Група във ФБ пита Бъчварова: Чий министър сте Вие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads