Реклама / Ads
17| 3395 |17.02.2021 НОВИНИ

Министър Захариева: Няма как да ваксинираме членовете на СИК зад граница

.
Няма как да ваксинираме членовете на секционните избирателни комисии в другите държави, категорична бе министърката на външните работи Екатерина Захариева.
 

„Много е важно българските общности да бъдат активни и да се съгласят да бъдат членове в секционните избирателни комисии. Трудно би било изпращането на такива от България, защото те ще подлежат на задължителни PCR тестове и 10-дневна карантина. Ако се наложи обаче, българи ще бъдат командировани в тези страни“, обясни тя за предаването „Лице в лице“ по bTV.

 

„Българите във Великобритания ще гласуват както и тези у нас в условията на пандемия. Получихме разрешение от британските власти за максимален брой секции – 35. Поискали сме повече секции от Германия – 40 в 35 града. Не оставам с усещането, че ще имаме проблем и няма да получим съгласие от тяхна страна. Добре се движи получаването на разрешителните. От САЩ имаме разрешениеОчакваме отговорите на Германия, Франция, Гърция“, обясни Захариева, като посочи, че е необходим анализ за необходимия брой секции в страните извън Европейския съюз.

 

Захариева изтъкна,че била привърженик на електронно дистанционно гласуване, но при положение, че се гарантира сигурността на вота.

 

Българите ще могат да подават заявления за документи по електронен път, потвърди официално в ефира на bTV Захариева. По думите й едно от най големите и важни неща според нея били административните реформи, които са направени.

 

„Това, което заварихме: никъде не можеше да се плаща по електронен път, започнахме да мислим за облекчение на процедурите в чужбина. Получаването обаче ще се случва само лично, за да си върнат стария паспорт. Без един път ходене но консулска служба няма как да стане“, добави тя.

 

Що се отнася до отношенията между България и Северна Македония и обещаните от нас ваксини, Екатерина Захариева обясни с „позабавянето на доставките“.

 

„Не сме се отметнали. В най-скоро време ще дарим ваксини на Северна Македония“, изрази надежда министърът.

 

„Смятам, че ако намалим емоцията, престанем да си подаваме противоречиви сигнали през медиите, има начин да намерим съгласие. Обречени сме, длъжни сме да го направим“, обобщи тя спорът и постигането на споразумение с Република Северна Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3674 |17.02.2021 Експерт за убитото от ток момче: Навързани са цял куп лица, но виновни няма. Абсурд! . 28| 3384 |17.02.2021 Ген. Атанасов: Защо още няма здравен протокол за изборите? Това е умишлено. . 43| 3774 |16.02.2021 Георги Марков: Смеят се на джипката, но няма такъв играч като Бойко . 6| 3148 |16.02.2021 Асланов: В продължителна турбуленция сме, развръзката няма да дойде след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads