Реклама / Ads
11| 3044 |21.01.2022 НОВИНИ

И Министерството на отбраната заяви на Русия, че България е суверенна

.
Часове след позицията на Русия и искането НАТО да се изтегли от Румъния и България от Министерството на отбраната отговориха - България е суверенна държава, а ако Москва се притеснява за сигурността си, да ни сподели. Позицията на МО закъсня значително, но повтаря заявеното от управляващите и президента.
 

“Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество“, пишат от МО.

 

ФрогНюз припомня, че по-рано днес от Кремъл поискаха от военния алианс да се върне обратно в пределите си през 1997 г. Искането не е ново, но за пръв път поименно бяха споменати България и Румъния. Това доведе до реакция в политическия елит. Мигновено реагираха от ГЕРБ, които повикаха премиера Кирил Петков в Народното събрание. Министър-председателят се появи почти мигновено и от трибуната на парламента заяви - България е членка на НАТО и Русия трябва да уважава нейния суверенитет. 

 

От МО посочват същото:

 

“България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията й на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва. Ние сами избираме своето бъдеще“.

 

Ето и цялата позиция на военното министерство:

 

"Позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за деескалация на напрежението, възникнало по Източния фланг на НАТО. Изострянето на риториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Руската федерация. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО - Русия, когато вече имаме функциониращи канали за комуникация, е трудно да бъде рационализирано подобен тип говорене. Прагматичният подход предполага, че проблемите в двустранните и съюзните отношения следва да бъдат адресирани в съответните институционални формати. Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество.

 

Успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог. Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. В този смисъл поведението, демонстрирано от Руската федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията.

 

България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията й на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва. Ние сами избираме своето бъдеще. Решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 14627 |20.01.2022 Ледоразбивач с европари иска да купи министерството на Николай Събев . 2| 3216 |15.01.2022 Лорер: Длъжни сме за заявим позицията си за доброволната оставка на Гешев . 3| 3100 |21.12.2021 Екоминистерството осигурява 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух . 7| 2879 |10.12.2021 Николай Денков се чувствал като ”лошото ченге” заради министерството на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads