Реклама / Ads
9| 3336 |10.11.2021 НОВИНИ

Мирганти и геополитика: Какво се случва на границата между Полша и Беларус?

.
Мигрантите по границата между Беларус и Полша се използват за постигане на геополитически цели и оказване на натиск върху ЕС и НАТО. Това смятат както държавите в блока, така и алианса. От другата страна на конфликта са Беларус и нейната вярна съюзничка Русия, която заговори за двоен аршин в помощта за мигрантския натиск и трети държави и даде пример с Турция. Едно е сигурно - в Източна Европа зрее конфликт, който може да ескалира.
 

Какво става по границата? 

 

Хиляди мигранти от близкоизточните държави се струпаха на границата между Полша и Беларус. Стигна се до сблъсъци с полската полиция при опити да се щурмува граничната ограда. Някои бежанци се опитаха да я отрежат с ножици и лопати. Властите употребиха лютиви спрейове, за да отблъснат тълпата. 

 

Голяма част от държави в Близкия изток - Сирия, Афганистан. Има бежанци и от Камерун и Демократична република Конго.

 

Играта на котка и мишка по цялата граница продължава и към този момент. Мигрантите разпънаха палатки на метри от полската граница. Сред тях има много жени и деца, които нощуват при опасни метеорологични условия. Вече се съобщава за жертви заради ниските температури. 

 

Смята се още, че турският национален авиопревозвач Turkish Airlines превозва мигранти с полети до Беларус. За това съобщиха западни медии, но Турция отрече обвиненията. 

Полските власти реагираха остро на мигрантския натиск. Обявено бе извънредно положение. Такова бе обявено и от Литва, която също изрази притеснения от случващото се по полско-беларуската граница. Мярката влиза сила от днес в полунощ и ще продължи един месец.

 

Полша, Европейският съюз и НАТО обвиняват Беларус в умишлено предизвикване на мигрантска криза. Причината - Минск приема бежанци от Близкия изток и им осигурява транспорт до полската граница. Според лидерите в Европа беларуският президент Александър Лукашенко иска да отмъсти за санкциите срещу репресиите, които държавният глава налага на недоволните от неговото управление. ФрогНюз припомня, че Лукашенко спечели изборите през август 2020 г. с 80% от всички гласове. Смята се обаче, че вотът е бил манипулиран, за да може той да затвърди 26-годишния си диктат. Избухнаха протести. Гражданите, политически опоненти и опозиционни медии бяха подложени на сериозни репресии, с което Беларус си навлече гнева на Брюксел. 

Самият Лукашенко отрича обвиненията.

 

Полският премиер Матуеш Моравецки обвини Москва и Минск во това, че се опитват да дестабилизират Европейския съюз. Определи случващото се като хибридна война, при която хора се използват за живи щитове. Според Моравецки Полша е изправена пред инсценировка, целяща да предизвика хаос в Европа. 

 

Министерството на отбраната на Беларус обвини Варшава в нарушаване на споразуменията, като премести хиляди войници към границата. Беларус настоява, че мигрантите пристигат там законно и че Минск се държи като "гостоприемна държава". Русия похвали "отговорното" отношение на своя съюзник към граничния спор и заяви, че следи отблизо ситуацията. Вчера външният министър на Москва Сергей Лавров дори призова ЕС да се държи по еднакъв начин по отношение на държавите, които се явяват порта на мигрантите към ЕС и заговори за отпускане на допълнителни финансови средства, какъвто е бил случаят с Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3548 |03.11.2021 „Съжалявам, не знам какво се случи“: Пускат Токев срещу 3000 лв. гаранция . 7| 4926 |02.11.2021 Деца за продан: До какво води отчаянието в Афганистан? . 7| 3812 |02.11.2021 Според Росица Матева броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес. Какво смятат експертите? . 13| 3332 |01.11.2021 Расате: Имам право да не давам изявления. Какво е станало-бутнати са две маси и три рафта ?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads