Реклама / Ads
2| 5302 |08.08.2024 НОВИНИ

Д-р Мирослав Ненков с диагноза на лекаря, прегледал дете за близо 1500 лв.: Не бих го държал в хотела си

.
Мирослав Ненков
 

Диагноза на лекаря, прегледал дете за 1500 лв., сложи обичаният от цяла България доктор Мирослав Ненков, бивш здравен министър.

 

„Не може да има регулация на цените в свободния медицински пазар. Единственият проблем е, ако хората не са знаели предварително колко би им струвало. В случая колегата категорично се е надценил със сумата и тя нанася неприятен имиджов удар на нашия туризъм. Ако бях собственик на хотел, не бих допуснал докторът да преглежда за 1500 лв., защото няма такава цена“, коментира пред бТВ Ненков. Повод бе казуса с лекар, който взе 1450 лв. за преглед на дете в курорта „Златни пясъци“.

 

„Реформата направи така, че приравни медицинската практика към бакалията. Ако собственикът на бакалия иска да продава сиренето за 280 лв., на килограм, то си е негова работа. Важното е ние да знаем, влизайки в бакалията, че сиренето струва толкова“, отбеляза д-р Ненков и допълни, че не трябва да се очаква, че лекарят е длъжен на някого.

 

„Не може да има регулация на цените в свободния медицински пазар. Единственият проблем е, ако хората не са знаели предварително колко би им струвало. В случая колегата категорично се е надценил със сумата и тя нанася неприятен имиджов удар на нашия туризъм. Ако бях собственик на хотел, не бих допуснал докторът да преглежда за 1500 лв., защото няма такава цена“.

 

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова обясни, че пациентът трябва да бъде уведомен предварително за цените на медицинските услуги чрез поставяне на ценоразписа на видно място.

 

„Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ може да провери дали има достъпен ценоразпис и дали е бил достъпен за пациентите. Аз проверих и тази амбулатория няма ценоразпис, който да е публикуван на страницата на министерството на здравеопазването или поне не го намерих“, посочи Шаркова.

 

По думите ѝ всички пациенти имат еднакви права, независимо от коя държава идват и каква е националността им, и не може да има различен ценоразпис за българи и за чужденци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2266 |08.08.2024 Замразяват активите на Ружа Игнатова . 3| 2386 |08.08.2024 Първият от новите многофункционални кораби за армията ни идва през 2025 г. . 12| 2298 |08.08.2024 Няма шанс за мир в Украйна до края на годината, който и да спечели изборите в САЩ . 4| 2206 |08.08.2024 Пак домашно насилие: Мъж преби жени си на улицата в присъствието на новороденото им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads