Реклама / Ads
9| 4009 |06.02.2020 НОВИНИ

Миталов в спешен отпуск след разкритията на САЩ

.
Съдия Андон Миталов е излязъл незабавно в отпуск, след като САЩ го посочи като корумпирания българин, получил забрана да влиза в страната. Новината за санкциите на Вашингтон срещу магистрата дошла като гръм от ясно небе за Специализирания наказателен съд, подобни обвинения се доказват само с разследване.
 

Скандалът избухна едва преди два дни, когато американският посланик Херо Мустафа обяви, че до дни Белият дом ще съобщи за няколко българи, получили забрана да влизат в САЩ заради корупция. Още тогава стана ясно, че лицето е държавен служител, а спекулациите за името не закъсняха. По бързата процедура името стана ясно още вчера - съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. В черния списък е влязло и семейството му.

 

Това е съдията, който пусна обвинения в шпионаж шеф на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Владимир Путин. Само няколко часа преди да вземе приза, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да провери спецсъдия Андон Миталов. Съдията беше обект на разговори и между премиера Борисов и президента Тръмп в САЩ, именно заради случая с пуснатия Малинов.

 

От Специализирания наказателен съд обаче не подозирали нищо. Това стана ясно днес от изявление на председателката на спецсъда Мариета Райкова.

 

По-рано стана ясно, че Миталов е имал насрочено дело за тази сутрин, но то е отложено заради заболяване на адвокат.

 

Райкова отрече написаното в кафяви медии, че съдията и преди е уволняван за корупция. Напротив - срещу Миталов никога не е имало подобни или някакви други сигнали.

 

По думите и Миталов се е ползвал с много добро име и новината е била огромно разочарование за всички негови колеги. Тя допълни, че безспорно за специнституцията и реномето й "това е много тежък удар", но от днес се е поинтересувала за две неща. Първо - има ли образувано досъдебно производство в прокуратурата срещу Миталов. И представени ли са доказателства от американска страна.

 

Днес извънредно в 11,30 ч се събира и съдийската колегия на ВСС, за да умува какво да се прави със съдията, посочен от САЩ като корумпиран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5431 |05.02.2020 Христо Иванов: ВСС трябва да изясни има ли данни за корупция на Миталов . 8| 5358 |05.02.2020 Гешев към журналисти: За Андон Миталов питайте Лозан Панов . 34| 7321 |05.02.2020 Забраната на САЩ е за съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и семейството му . 48| 12063 |05.02.2020 Съдия Миталов с първи думи на въпрос корумпиран ли е: Що за въпрос!?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads