Реклама / Ads
2| 2172 |17.10.2024 НОВИНИ

Мицотакис: Това, което липсва от европейската ни стратегия, е една ефективна политика на репатриране

.
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис Източник: БГНЕС
Това, което липсва от европейската стратегия, е ефективна политика на репатриране, подчерта гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис днес, след като пристигна за срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, съобщи АНА-МПА.
 

„Гърция вече пет години е на първа линия в реализирането на една много строга, но справедлива политика за посрещане на проблемите с нелегалната миграция. С радост установявам, че постепенно и Европейският съвет, но и Европейската комисия се доближават много до гръцката позиция, като отдават много голямо значение на външното измерение на нелегалната миграция и на ефективната защита на границите на ЕС. Това, което липсва от европейската ни стратегия, е една ефективна политика на репатриране и съм особено радостен, че това се признава и от председателя на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен), която, както изглежда, ще упълномощим да внесе в Съвета иновативни предложения, за да можем да направим репатрирането на тези, които нямат право на убежище, в страните им на произход по-ефективно“, изтъкна гръцкият премиер.

 

Той припомни, че по силата на споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. депортации на мигранти могат да бъдат извършвани и към Турция.





"Очаквам да чуя повече за иновативните решения, които предлага Европейската комисия и се радвам на това, че признаваме, че трябва да мислим "извън рамките", за да решим този належащ проблем (с миграцията)", обобщи Мицотакис, като вероятно визира думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която определи като "мислене извън рамките" споразумението между Италия и Албания за временно настаняване на албанска територия на мигранти, които чакат да бъдат разгледани молбите им за убежище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2197 |17.10.2024 На 20 октомври пускат движението по моста на бул. "България" за Околовръстното в София . 1| 2149 |17.10.2024 Евростат: Годишната инфлация в ЕС, еврозоната и България спада през септември . 2| 2159 |17.10.2024 Обединеното кралство наложи санкции на 18 руски танкера в усилие за противодействие на "сенчестия флот" на Путин . 9| 2741 |17.10.2024 Мартин Владимиров: "Лукойл" се готви да продаде рафинерията в Бургас на руски олигархични мрежи в Унгария и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads