Реклама / Ads
4| 2568 |15.02.2024 НОВИНИ

В Мюнхен американските представители Харис и Блинкен ще се стремят да успокоят Европа заради Тръмп

.
Антъни Блинкен
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен са изправени пред трудна задача на започващата в петък Мюнхенска конференция по сигурността - да уверят съюзниците си, че Съединените щати продължават да защитават тяхната сигурност. Конференцията ще се проведе между 16 и 18 февруари.
 

Харис и Блинкен ще присъстват на годишната среща по въпросите на сигурността по-малко от седмица, след като Тръмп, фаворит за президентската номинация на републиканците, заяви, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, пише "Ройтерс".






Тръмп вероятно ще се изправи срещу президента на Демократическата партия Джо Байдън през ноември в нещо, което изглежда като напрегнат реванш на състезанието им през 2016 г., показаха социологически проучвания на "Ройтерс" тази седмица.


Байдън не е присъствал на годишната конференция през последните години, но Харис е планирал да изнесе в петък това, което определят като важна реч за "важността на изпълнението на ролята на САЩ като глобален лидер", преди да се срещне с американски законодатели, украинския президент Володимир Зеленски и германския канцлер Олаф Шолц.


Харис вероятно ще бъде внимателно наблюдавана заради способността ѝ да ръководи на фона на въпросите за възрастта на Байдън, който се кандидатира за втори мандат. Той е на 81 г., а Тръмп - на 77 г. и двамата са се обвинявали взаимно в умствено изоставане.


Конференцията се провежда в момент, когато руското нахлуване в Украйна доведе до война на континента, който в продължение на десетилетия се опитваше да установи мир, гарантиран от ангажиментите на САЩ към алианса за сигурност НАТО, който Тръмп заплаши да изостави.


Във вторник Сенатът одобри пакет от 95,34 млрд. долара за военна помощ за Украйна и други държави, но финансирането може никога да не бъде подложено на гласуване в контролираната от републиканците Камара на представителите заради противопоставянето на Тръмп.






По време на политическия митинг в събота Тръмп спомена за това, което нарече "просрочени" плащания от страна на членовете на НАТО, и разказа за това, което според него е бил разговор в миналото с ръководителя на "голяма държава" за потенциална атака от страна на Русия.


"Не, не бих ви защитил. Всъщност бих ги насърчил (Русия) да правят каквото си поискат по дяволите. Трябва да си платите", казва Тръмп, че е казал на неназования лидер.


Договорът за НАТО съдържа разпоредба, която гарантира взаимна защита на държавите членки, ако някоя от тях бъде нападната. Става въпрос за Член 5 от Вашинсгтонския договор, с който е създаден отбранителният алианс.


Байдън осъди коментарите на Тръмп като покана към руския президент Владимир Путин да нападне съюзниците и заяви, че те подчертават спешната нужда от финансиране на Украйна.


Байдън встъпи в длъжност през 2021 г. с обещанието да съживи съюзите след изолационисткия подход на Тръмп по време на мандата му в Белия дом през 2017-2021 г. и до голяма степен успя - досега, каза Рейчъл Рицо, старши сътрудник без право на престой в Атлантическия съвет.


"Но сега, с безизходицата в Конгреса, самата администрация наистина е подложена на натиск да изпълни обещанията, които е дала на европейските съюзници", каза Рицо. Тя добави, че Харис и Блинкен имат трудната задача да ги уверят.


Джереми Шапиро, директор на изследователския отдел в Европейския съвет за външна политика, заяви, че не очаква Харис или Блинкен да дадат някакви обещания по време на конференцията за това какво би могла да направи бъдещата администрация на Тръмп.






"Те ще отправят просто послание: Ние ще спечелим изборите", каза Шапиро.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2479 |15.02.2024 Станишев: България може да е сред първите държави, транспонирали Директивата за жените в управителните съвети, прилагайки я за по-широк кръг компании . 4| 2840 |15.02.2024 Татяна Дончева: С идването на ГЕРБ на власт съдебната система стана бухалка за крадене на бизнеси . 14| 2688 |15.02.2024 Училищата в Русия: деца сглобяват калашници, майсторят патерици и протези . 7| 6551 |15.02.2024 Кремена Кунева за ФрогНюз: Случаят "Даная" показва слона в стаята, протестът ни цели кардинални мерки в “Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads