Реклама / Ads
2| 2302 |13.06.2024 НОВИНИ

Младежкото БСП: Може би на третия път ще видим реалното тръгване на Нинова

.
Източник: личен архив
Оставката на Корнелия Нинова е искана и преди. Инициатор е цялата ни младежка организация, хиляди млади хора, които са избрали Националния съвет на Младежкото БСП. Този Национален съвет е взел решение. Всички ние с пълно мнозинство решихме, че е време Корнелия Нинова да си подаде оставката, предвид слабите изборни резултати. След последните парламентрани избори БСП вече е със 7% и със 150 000 гласа. В сравнение с 2017 г. ние сме загубили 800 000 гласоподаватели. Това е погром, не може повече да продължава.
 

Това заяви Габриел Вълков, председател на младежкото обединение в БСП пред Novini.bg.

 

По думите му за катастрофата на тези изборни резултати трябва да се поеме отговорност от лидера. "Това е напълно нормално. Така е в света, така трябва да бъде и в България. Видяхме и други партии – Христо Иванов го направи. Друг е въпросът защо Корнелия Нинова се бави", каза още Вълков.

 

Нинова подава оставка за трети път. Може би на третия път ще видим нейното реално тръгване.

 

Пресконференцията, на която станахме свидетели, беше в стил "тръгвам си, за да остана". Аз не видях истинско намерение и осъзнаване на грешката и проблема на БСП за спадащите резултати. Оставката е морален акт. Надявам се, че у г-жа Нинова е останал малко морал, може би и достойнство, и този път да напусне партията и да предаде щафетата на някой, който да се опита да консолидира партията и да вдигне изборния резултат на БСП, заяви председателят на Младежкото обединение на БСП-София Евгени Филипов. 

 

В България има криза на политическата система. Ниската избирателна активност предполага битка между твърдите ядра на партиите. Оказва се, че БСП не успява да мобилизира своите избиратели и твърдото ядро да отиде и да я подкрепи, добави Филипов. 

 

Габриел Вълков уточни, че от Младежкото БСП са имали три желания. "На първо място оставката на Нинова. На второ място свикване на Национален съвет. И на трето място конгрес, който да избере временен председател.

 

Първата стъпка е минала. Корнелия Нинова и заради нас, и заради резултата, надявам се, си подаде оставката. За втората стъпка има решение на Изпълнителното бюро да бъде на 15 юни. В последните дни става ясно, че Нинова иска да го отмени за 23 юни, което показва, че иска да “тупа топката” и да бави процесите. За нас този Национален съвет трябва да бъде на 15 юни. На него да бъде свикан Конгрес, който да констатира оставката ѝ. Имаме нужда, освен лидерството на партията, и за идеологии, и за политики. Ние трябва да направим нов облик на БСП, той идва с нов председател и нови идеи", обясни той. 

 

Първо трябва да бъде избран временен председател, който да довърши мандата. Конгресът трябва да стартира отчетно-изборен цикъл, процедура, в която избираме районни, общински, градски, областни председатели. След това председател на партията и нов Национален съвет, допълни председателят на младежкото обединение в БСП.

 

По думите му пресконференцията на Корнелия Нинова е минала с "една ехидна усмивка". "Тя не искаше да коментира дали ще се кандидатира отново. Има право на два мандата и те изтекоха. Тези промени са въведени от нея", каза още той.

 

Според него БСП бяга от големите политики. "Освен големите геополитически процеси, които вървят в целия свят и преустановяването на световния ред – БСП седи встрани и не ги коментира. Те са важни. Това е позициониране на цялата държава. Ти ако искаш да си партия, която управлява държавата, да поведе в нова посока, това означава да говориш и по тези теми. Ние си мълчим по тях. Вътрешно държавнически за нас като млади хора е прогресивният данък. За да можеш да вдигнеш пенсиите, да оправиш образованието, здравеопазването, да помагаш на социално слаби – ти трябва да въведеш прогресивен данък, за да може парите да идват отнякъде. Идеята на държавата е да преразпределя благата – взимаш от милиардерите и даваш на тези, които са в нужда. Всяка държава има прогресивен данък, БСП бяга от тази тема", коментира Вълков. 

 

"Заради това, че БСП бяха от големите теми не успяваме да убедим гражданите, че сме реална алтернатива. Видяхме, че бяхме опозциия последните месеци. Видяхме порочното управление на сглобката. И въпреки това не успяхме да акумулираме обществена подкрепа. На тези избори нашият резултат се срина до историчско дъно", смята Евгени Филипов. 

 

Евроизбори

 

"Цялото младежко БСП подкрепи Цветелина Пенкова, заедно с много други хора в цялата страна. На хората им писна от старите политици, избирателната активност е част от този процес. Избирателите просто спадат, те не искат да гласуват за тези партии и лица. Новите хора са тези, които могат да събират подкрепа. Цветелина Пенкова го доказа. Тя пренареди листата на БСП и стана втора", посочи Габриел Вълков. 

 

Лявото обединение: 

 

Има нови партии, които се създават и напускат БСП. Днес нещата са извън контрол. Левите партии са прекалено много, те са с все по-висока подкрепа. Корнелия Нинова като ръководител на най-голямата лява партия е тази, която трябва да покани всички на масата. Не видях реални действия. Да покаже партиите и избирателите биха се върнали. С цялата вътрешна опозиция, която тя измисли като термин, са хора с различно мнение. Няма как да си опозиция в собствената си партия. Ти изразяваш едно мнение и Нинова ти казва "не искам да те слушам, ти си опозиция". Тези хора биха се обединили, ако лидерът е диалогичен и е нов, защото няма как хората, които са създали проблемите, да ги решат, каза Габриел Вълков. 

Евгени Филипов подчерта успеха на БСП на местните избори. "Ние бяхме под 1% от това да имаме лвя кмет на София". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2290 |13.06.2024 Софийските общинари отхвърлиха доклада за актуализация на бюджета . 3| 2918 |13.06.2024 Евро 2024 - най-скъпи, най-стари, най-високи . 2| 2381 |13.06.2024 Ще има много кърлежи, алармира проф. Тодор Кантарджиев . 0| 2348 |13.06.2024 Проучване: Германците масово недоволни от управляващата коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads