Реклама / Ads
0| 3990 |02.02.2019 НОВИНИ

Много българи са без достъп до основните лекарства

.
България е сред първите страни в Евросъюза по брой аптеки на глава от населението. Въпреки това, десетки хиляди българи нямат адекватен достъп до основни лекарства.
 

България е на едно от първите места в Европа по брой хора, обслужвани от една аптека, или около 1800 души на аптека срещу около 4500 средно за съюза. Въпреки тези числа за нашата страна, в община Невестино около 3000 души пътуват чак до Кюстендил за медикаменти. Аптеката, която е обслужвала цялата община, от години е затворена.

 

Диабет, хипертония, склероза. Това са само част от заболяванията на 80-годишната Елинка Георгиева от село Друмохар. Тя живее сама, но не може да си купува лекарства, защото най-близката аптека е на повече от 20 километра. Дъщеря ѝ трябва да ѝ носи лекарства чак от Кюстендил. И докато в общини като Невестино няма нито една аптека, само на една 50-метрова отсечка в София има 4, съобщава БТВ.

 

Картата, поддържана от Българския фармацевтичен съюз, показва нагледно концентрацията на аптеки в големите градове. „В малките места все повече аптеките се закриват и населението много трудно има достъп до терапията си”, каза Маргарита Грозданова от Българския фармацевтичен съюз.

 

Регистър на населените места без аптека няма – от Здравната каса ни обясниха, че не са длъжни да поддържат статистика за броя на гражданите без аптека, а от Здравното министерство отговориха, че в действащото законодателство не е уреден въпросът за пропорционално разпределение на аптеките. Затова фармацевтите настояват за промени – аптеките да се откриват по демографски и географски критерии, за да имат всички достъп поне до основните лекарства. Има и други общини в страната с такива проблеми. Още по-голям е казусът с денонощните аптеки – такива няма дори в някои от големите градове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4000 |02.02.2019 Издирват двама българи за ало-измами в Гърция . 29| 48724 |02.02.2019 Д-р Тренчев: Един ден в България ще останат само пенсионери, цигани и юристи . 7| 4766 |01.02.2019 Атанас Атанасов: Светослав Малинов ще е в евролистата на ”Демократична България” . 12| 6888 |01.02.2019 Минимални заплати в ЕС: В България - 286 евро, в Румъния - 446 евро, в Хърватия - 506 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads