Реклама / Ads
19| 5252 |13.02.2015 НОВИНИ

"Модерна България" за 100-те дни: Пропаганда, безтръбначие, дългова спирала,

.
Лидерът на "Модерна България" Борислав Цеков
Пропаганда вместо реални реформи. Политика в интерес на богатите, монополите и чуждите корпорации. Отнемане на социални придобивки и вкарване на страната в порочна дългова спирала, която обрича огромната част от обществото на трайна бедност. И не на последно място - безгръбначие и обслужване на чужди интереси на международната арена, се казва в позиция на движение "Модерна България"
 
Ето по-долу и цялостната оценка на гражданското непартийно Движение "Модерна България" за 100-те дни управление на Четворната коалиция на десния популизъм и крайния национализъм.

"Още от самото си създаване в резултат на безпринципна политическа сделка, правителството на Четворната коалиция започна да генерира хронична политическа нестабилност. Забелязва се отчетлива тенденция на феодализация на управлението - всяка от партиите е заградила като "свой" периметър управленските ресори, които е поела, без достатъчна координация и взаимодействие.

Налице са голи приказки за "реформи" без сериозно покритие с управленски действия, законодателна и бюджетна политика. Типични примери в това отношение са хаотичните стъпки в пенсионната реформа, безпомощността в сектор "Правосъдие и вътрешни работи" и „реформата“ с лобистки оттенък в сферата на образованието, чийто основен ефект е, че публични средства ще отидат в частните училища.

В областта на здравеопазването, иззад бодряшкия министерски ПиАр, се очертава политика в духа на проваления модел на неолиберализма и пазарния фундаментализъм - в центъра на шумно рекламираната "реформа" са поставени парите, а не пациентите. Вместо да са насочени към разширяване на достъпа до здравни грижи на огромната част от обществото - бедните, предлаганите мерки ограничават достъпа на бедните до здравната система, за сметка на което гарантират "елитно" здравеопазване на богатите.

Особено опасна за дългосрочното развитие на България, която е най-бедната държава в ЕС, е волунтаристичната политика на Четворната коалиция по безогледно вземане на гигантски заеми, с които се купува политическо време, но се загробва бъдещото на страната. 4,5 милиарда заем бе изтеглен в края на 2014 г., а днес зад кулисите и в 12 без 5 управляващите опитват да прокарат нов заем – този път от 16 милиарда лева. Без сериозни аргументи, без визия за социално-икономически напредък. Политика в стил "след нас и потоп".


Правителството на Четворната коалиция  доведе и до окончателното спиране на проекта „Южен поток“, благодарение на което България загуби и един от последните си шансове за увеличаване на своя икономически потенциал и геостратегическа тежест, обричайки страната да бъде обслужваща територия на силните на деня без обозрима перспектива за икономически просперитет.

Големият грабеж, наречен "програма за саниране“, е всъщност нов един милиард дългово бреме за народа на България, който ще бъде източен предизборно в партийните каси на управляващите преди предстоящите местни избори. Реалното „саниране“ ще е ограничено само до големите панелни блокове в няколко града, но фактически цената за него ще се плати от всички данъкоплатци.

В областта на външната политика Четворната коалиция действа повече като Пета колона на чужди интереси вместо като правителство на достойна и суверенна държава, която се движи от националните интереси. Безкритичното възприемане на статута на „фронтова държава“ спрямо Русия, отредено ни от нашите съюзници в НАТО, е в дълбок дисонанс с традиционно добрите отношения на европейска България с Руската федерация. Зад голите приказки, че България била "излязла от международна изолация", се крие тъжната реалност, че България е станала още по-сервилна и още по-подвластна на чужди интереси.

Правителството на Четворната коалиция все повече започва да прилича на стария анекдот за Брежнев и съветското политбюро, които се поклащат ритмично в спрелия влак, за да имитират движение. Застоят, провалите и откровената безпътица, която личи от действията на кабинета, могат да се поддържат известно време с пропаганда, която заблуждава българския народ. Но не за дълго!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4363 |26.01.2015 Няма виновни за плочата убиец на "България" . 14| 4065 |16.12.2014 Кунева иска ревизия на "Южен поток България" . 3| 4724 |04.12.2014 В Щонов: Договорите за "Южен поток" са в БЕХ и в "Южен поток – България" . 2| 4803 |23.11.2014 Банско пак взе приза "Най-добър зимен курорт в България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads